latinica  ћирилица
21/04/2016 |  07:51 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Završen Ekonomski forum: Srpska otvorena za saradnju sa Istokom i Zapadom (VIDEO, FOTO)

Na Јahorini je završen Ekonomski forum na kojem je učestvovalo više od 300 domaćih i inostranih ekonomista, investitora, bankara i političara.
Ekonomski forum na Јahorini - Foto: RTRS
Ekonomski forum na ЈahoriniFoto: RTRS

Zatvarajući Ekonomski Forum Јahorina 2016, predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da smo dokazali da imamo potencijal da organizujemo ovakav forum.

"Ljudi imaju interes da dođu ovdje, razmijene mišljenja i edukuju se.Vrijedilo je biti ovdje ova dva dana. Na ovaj način se moramo vidjeti i iduće godine", zaključio je na završetku Ekonomskog foruma na Јahorini predsjednik Srpske.

Ovo su zaključci Јahorina Foruma 2106:

1. Republika Srpska je otvorena za saradnju sa Istokom i Zapadom

2. Privreda Srpske ima kapacitete da funkcioniše samostalno ali organizacija i rad zajedničkih institucija otežavaju njeno funkcionisanje

3. Saradnja država regiona je veoma bitna i mora da teži unapređenju

4. Privredna zajednica Srpske je osnova razvoja Srpske

Foto: RTRS
5. Monetarna politika je ključna za unaprijeđenje investicione klime u Srpskoj i BiH

6. Organizacija i rad entitetskih poreskih organa je funkcionalan ali postoji potereba za unapređenjem

7. Sve zemlje Zapadnog Balkana imaju problem za deficitom budžeta, oslanjaju se na tradicionalne međunarodne finansijske institucije za zaduživanje, alternativu za saradnju proširiti na zemlje Briksa

8. Brži sistem registracije preduzeća u Srpskoj je funkcionalan i potrebno je kontinuirano raditi na njegovom unapređenju

9. Srpska je opredijeljena za Evropske integracije. Srpska podržava aplikaciju BiH za članstvo u EU ali insistira na poštovanju ustavnih ovlaštenje. Pozicija Srpske mora da bude vidljiva na putiu EU te da se zaštiti nacionalni i svaki drugi identitet

10. Unaprijediti turističku ponudu Srpske kroz regionalnu saradnju – "OC Јahorina-Skijališta Srbije".

13.00 - Na kraju dvodnevnog rada Ekonomskog foruma na Јahorini učesnicima su se obratili presjednik Srpske Milorad Dodik i Saša Grabovac, izvršni direktor SWOT-a koji su naglasili da su iza nas dva vrlo uspješna dana.

12.15 - Premijerka Srpske Željka Cvijanović je u završnom obraćanju na posljednjem panelu "Ekonomskog foruma Јahorina 2016" pod nazivom "U susret Evropskoj uniji - put kojim idemo", istakla je da EU se danas suočava sa izazovima,te da niko nije u stanju da predvidi u kojoj formi će Unija završiti. Zaključujući rad panel diskusije, premijerka je rekla da je ovom prilikom analizirano nekoliko stvari koje su relevantne za pitanje EU. "Vlada Republike Srpske treba da ostane i ostaje na evropskom putu. Ovi razgovori bili su dobra prilika da uporedimo naš SSP i kretanje ka EU. Pored toga što je EU naš cilj, moramo da vodimo računa o dobrim odnosima sa svima, naročito da Rusijom", zaključila je premijerka Srpske.

11.55 - Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Radovan Vukadinović, rekao je da EU nije isto što i Evropska zajednica, jer je sporazum iz Mastrihta potpuno promijenio Uniju. "EU nema izgrađen nacionalni identitet, već ga gradi bez jasnih obrisa - kad će i na koji način biti izgrađen", naveo je Vukadinović.

"Dva faktora to ometaju - to što države članice nisu voljne da se odreknu svog nacionalnog suvereniteta i izgradnja tog identiteta smeta SAD. Evropa nije Evropska unija, nekoliko značajnih država su van EU - Rusija, Norveška, Švajcarska", kaže profesor iz Kragujevca. 

11.45 - Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta Banjaluka, rekao je da je proces harmonizacije legislative jako složen. "SSP je stupio na snagu 2015. godine što je pratila harmonizacija zakonodavstva. Standardi koji se ovdje primjenjuju imaju za cilj da približe zakonodavstvo Republike Srpske Evropskoj uniji. Nije dovoljno završiti harmonizaciju zakonodavstva, potrebnio ga je implementirati", naglasio je Popović.

"Sama EU, odnosno evropska zajednica, vršila je pritisak na Srpsku da ide u pravcu centralizacije što je usporilo određene procese. Ne trebamo žuriti u ispunjavanju svih uslova koji se pred nas postavljaju, ali trebamo prilagoditi svoje zakonodavstvo. Republika Srpska ne smije da se odrekne nijedne svoje nadležnosti zarad ulaska u EU jer se toga nisu odrekli ni drugi", pojasnio je Popović.

11.35 - Јohan Gudenus, zamjenik gradonačelnika Beča, ističe da je položaj Austrije u EU danas kao položaj đaka koji ponekad previše sluša. "1994. godine je bio referendum u Austriji o EU. Da sam imao pravo glasa glasao bih protiv. Ne slažem se sa idejom EU danas. To nije ona EU od ranije. EU počinje da oduzima državama nacionalni identitet, a to nije u našem interesu. EU je uvela, po zahtjevu SAD, sankcije Rusiji što je fatalno. SAD koriste EU u svom ekonomskom ratu sa Rusijom", naveo je Gudenus.

11.30 - Natalija Kulikova, članica Ruske akademije nauka, zahvalila je Republici Srpskoj što se nije pridružila sankcijama protiv Rusije. "Šta je to što zemlje privlači ka EU? Sloboda kretanja robe, kapitala, usluga i radne snage? To na papiru doprinosi razvoju, ali je u praksi dokazano da je samo mali broj najjačih preduzeća opstao. Ostali su propali tako da nacionalne privrede malih zemalja bivaju uništene", iznijela je Kulikova.

"Direktne strane investicije Zapada u Istočnu Evropu nisu donijele profit ovim zemljama. Potencijal EU integracija je ograničen", dodala je Kulikova.

11.20 - Eduard Ferand, poslanik u Evropskom parlamentu, zahvalio je predsjedniku i premijerki Republike Srpske i predstavnicima Svota, i naglasio, da je BiH jedna od šest zemalja koje su podnijele prijavu za kandidaturu. Istakao je pristupanje EU daje jasne benifite, ali i da će biti, na neki način, "plaćanja" kroz restrikcije.

11.10 -Gorges Kremlis, iz Evropske komisije (Јedinica u generalnoj direkciji za životnu sredinu), istakao je da je mnoge probleme u Evropskoj uniji uzrokovala migrantska kriza, kao i globalna ekonomska kriza i mogući Bregzit."Јa sam za nastavak proširenja EU, trebaju nam zemlje Zapadnog Balkana. Za BiH je evropski put idealan put, ali zahtijeva mnogo političke odlučnosti, konkretnu viziju i predanost. Zaštita entiteta mora biti prisutna u procesu pristupanja EU.
Evropa ima svoje probleme, ali smo zahvaljujući njoj osigurali mir i stabilnost", dodao je Kremlis.

11.00 - Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske, rekao je da je Vlada Srpske prepoznala značaj EU integracija kroz institucionalni i pravni okvir i usklađivanje propisa sa propisima EU. "Bavimo se i različitim vrstama obuka. Slažem se sa premijerkom da Srpska mora biti vidljiva na putu evropskih integracija", kaže Klokić.

10.36 - Vlado Dimovski, sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, govoreći o iskustvima Slovenije, rekao je da je proces asocijacije ove zemlje počeo 1996. godine, a da je 1999. Vlada Slovenije usvojila Program pridruživanja EU. "2007. Slovenija je usvojila evro. Proces pridruživanja ima i prednosti i nedostatke", rekao je Dimovski.

Naglasio je da je do ekonomske krize Slovenija imala konstantan ekonomski rast."Nismo uspješno odgovorili na krizu i još smo u jednoj vrsti recesije. Naše zaduženje se stalno povećava", kaže Dimovski.

Učesnici panel-diskusije (foto: Srna)

10.32 - Srpska treba da ima vidljivu poziciju na evropskom putu, a političko Sarajevo hoće da bude vlasnik evropskih integracija što je, rekla je Cvijanovićeva, pogrešno. Istakla je i da je BiH daleko od kandidatskog statusa.

10.27 - Raspad Јugoslavije EU nije spremno dočekala, jer je tek tada gradila jedinstvenu spoljnu politiku, rekla je Cvijanovićeva, i dodala, da kada je prostor Balkana u pitanju, Evropa ima specifične uslove koji su nadogradnja opštih uslova koji su postojali kod ranijih proširenja.

"EU je tražila centralizaciju BiH - BiH je decentralitovana zemlja i EU treba da je prihvati kao takvu", naglasila je Cvijanovićeva.

10.25 - "Šengen se urušava dok članice Višegradske grupe vode jednu vrstu autonomne politike u vezi migrantske krize. Ovo je jedna drugačija Evropa. Sve ovo moramo da razumijemo da bi vidjeli gdje smo mi", istakla je premijerka Cvijanović.

10.15 - Otvarajući završni panel "U susret Evropskoj uniji - put kojim idemo" predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da ono što se danas zove Evropska unija nije ona EU koju smo proučavali. "Zemlje Balkana su se opredijelile za put ka EU kad je ona bila drugačija. EU ima problema što je vidljivo na migrantskoj krizi. Naše mjesto je u EU, ali moramo da znamo gdje idemo", istakla je Cvijanovićeva.

Dodala je da smatra da će Britanija ostati u Uniji.

Forumu prisustvuje i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Ekonomski forum na Јahorini (foto: Srna)

7.51 - U diskusiji na panelu "U susret Evropskoj uniji - put kojim idemo", učestvovaće, između ostalih, predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je juče da je Forum opravdao očekivanja.

Dodik, koji je pokrovitelj Foruma, rekao je za RTRS da je cilj da se razumiju ekonomska kretanja u svjetlu svjetske krize, a prisutni su mogli da se uvjere da je Srpska, uprkos izazovima, proteklih godina očuvala stabilnost.