latinica  ћирилица
22/04/2016 |  18:13 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Karadžić traži da bude pušten na privremenu slobodu

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od sudskog Mehanizma u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu u Republiku Srpsku, sve dok ne bude odlučeno o žalbi koju će on uložiti na prvostepenu osuđujuću presudu.
Radovan Karadžić - Foto: RTRS
Radovan KaradžićFoto: RTRS

O Karadžićevom zahtjevu odlučivaće žalbeno vijeće Mehanizma, kojem predsjedava američki sudija Teodor Meron. Za odluku ne postoji rok.

Karadžić, koji se brani sam, u podnesku je naglasio da, po pravilima suda, ima pravo da bude pušten na privremenu slobodu, obećavajući da će se u Hag vratiti na svaki poziv suda i da neće ugrožavati svjedoke i žrtve.

Iako to ne navodi izričito, iz podneska proizlazi da Karadžić traži da na privremenu slobodu bude pušten u Republiku Srpsku, čijim je vlastima uputio kopiju zahtjeva, kako bi se one izjasnile.

"Lično garantujem da ću se, ako budem oslobođen, pojaviti na svim zasjedanjima kada se to zatraži od mene i da ću se vratiti u pritvorsku jedinicu UN kada mi bude naređeno. Neću preduzimati bilo kakve akcije koje bi mogle predstavljati opasnost za bilo koju žrtvu, svjedoka ili bilo koju drugu osobu. Poštovaću sve razumne uslove za oslobađanje, poput javljanja lokalnim vlastima i ograničenja kretanja i putovanja", napisao je Karadžić u zahtjevu.