latinica  ћирилица
24/04/2016 |  08:49 | Autor: SRNA

Pariz poziva na nove sankcije Pjongjangu

Francuska je pozvala EU da usvoji dodatne sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je Seul saopštio da je Pjongjang juče lansirao balistički projektil sa podmornice.
Pariz - Foto: flickr.com
ParizFoto: flickr.com

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da usvoji čvrsto i jedinstveno reagovanje kako bi Sjeverna Koreja prestala sa provokacijama", saopšteno je iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da Francuska posebno poziva EU da jedinstveno usvoji dodatne sankcije.

U saopštenju se dodaje da će, ukoliko bude potvrđeno da je Pjongjang izvršio lansiranje, to biti grubo kršenje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Američki Stejt department u svom saopštenju navodi da je sjevernokorejsko lansiranje rakete protivno sankcijama Savjeta bezbjednosti UN.

"Primili smo izvještaje da je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil sa podmornice u Јapansko more. Lansiranje, uz upotrebu tehnologije balističkih projektila jasno je kršenje više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Stejt department je pozvao Sjevernu Koreju da se uzdrži od postupaka kojim će dalje destabilizovati region i da preduzme konkretne korake ka ispunjenju svojih obećanja i međunarodnih obaveza.

Pjongjang je u januaru ove godine izvršio četvrtu nuklearnu probu, a u februaru je ispalio dalekometnu raketu, nakon čega je uvedena nova runda sankcija Sjevernoj Koreji.