latinica  ћирилица
24/04/2016 |  11:27 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Dan opštine Gradiška

Povodom obilježavanja Dana opštine Gradiška – 24. aprila, u gradskom parku danas su položeni vijenci na spomen-obilježja žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.
Opština Gradiška (foto: faktor.ba) -
Opština Gradiška (foto: faktor.ba)

Vijence su položili načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, predstavnici SUBNOR-a Gradiška, Boračke organizacije opštine Gradiška, Organizacije porodica poginuli i nestalih boraca i civila, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, te predstavnici političkih stranaka.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović istakao je da je 20. vijek bio veoma tragičan za stanovnike opštine Gradiška.

"Prvi svjetski rat donio je velika stradanja. Tokom Drugog svjetskog rata nastradala je trećina stanovnika opštine Gradiška i načinjena ogromna materijalna šteta, da bi i početkom devedesetih godina morali ponovo braniti i potvrditi pravo na slobodan život, ispovijedanje vjere i kulture na ovim prostorima", rekao je Latinović.

On je naglasio da Republiku Srpsku danas treba graditi izgradnjom pravne države, dobre ekonomije i boljeg i izvjesnijeg života za sve građane.

Latinović je dodao da opština Gradiška svojom politikom i pristupom vođenju poslova daje osnova da se građani mogu nadati boljem životu.

On je ocijenio da je 2015. godina, i pored političke krize i blokade lokalnog parlamenta, bila uspješna za opštinu Gradiška i da redovno izmiruje obaveze prema svim budžetskim korisnicima.

"U posljednjih tri i po godine vraćeno je više od 13 miliona maraka kreditnih obaveza, a do kraja mandata ove vlasti trebalo bi biti vraćeno između 17 i 18 miliona maraka kredita. Sve to, uz prošlogodišnji budžetski suficit od 1.270.000 KM i završene i započete infrastrukturne projekte, predstavlja domaćinski odnos prema trošenju budžetskih sredstava", naveo je Latinović.

Potpredsjednik SUBNOR-a Gradiška Boris Grgić, rekao je da se građani Gradiške, na Dan opštine, sa osjećajem ponosa sjećaju strahovite borbe protiv fašističkog okupatora i konačne slobode koju su donijele partizanske jedinice u ranim jutarnjim časovima 24. aprila 1945. godine.

Grgić je izrazio zadovoljstvo što je današnje obilježavanje predstavljalo višegeneracijski susret građana, a posebno što su obilježavanju prisustvovali predstavnici boračkih struktura koji su tokom odbrambeno-otadžbinskog rata odbranili slobodu koja je stečena 1945. godine.

Polaganju vijenaca, povodom Dana opštine Gradiška, prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.