latinica  ћирилица
24/04/2016 |  15:33 | Autor: SRNA

Hamond: Ne može se odbaciti mogućnost slanja kopnenih snaga u Libiju

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond rekao je danas da ne može da odbaci mogućnost slanja kopnenih snaga u Libiju, ukoliko bi to zahtijevala libijska Vlada, ali da bi bilo koju vrstu raspoređenja vojske morao da odobri parlament.
Filip Hamond - Foto: AP
Filip HamondFoto: AP

"Ne bi bilo razumno odbaciti bilo šta jer ne znate kako će se situacija razvijati. Ali, ukoliko bi bilo kakvog pitanja oko britanske borbene uloge u bilo kom obliku - kopneno, morem ili vazduhom - to će morati ići u parlament", rekao je Hamond dnevniku "Sandej Telegraf".

Tokom protekle sedmice, Hamond je u obraćanju parlamentu rekao da ne postoje planove da se šalju vojnici u Libiju, čime je odgovorio na medijske izvještaje u kojima se navodi da su britanske specijalne snage već u zemlji.

Hamond je istakao da ne smatra da će Libija uputiti poziv za stranu vojnu intervenciju, ali je istakao da bi eventualno uporište "Islamske države" u toj sjevernoafričkoj državi moglo predstavljati opasnost po Evropu.

"Ukoliko bi `Islamska država` učvrstila svoje pozicije u Libiji i pokušala da iskoristi ustanovljenu bazu za ubacivanje terorista u Evropu, onda bi to bila prijetnja po sve nas", dodaje Hamond.

Libija je u haosu od 2011. godine kada je sa vlasti svrgnut Moamer Gadafi.