latinica  ћирилица
24/04/2016 |  16:32 | Autor: TANЈUG

"Odnosi Hrvatske sa susjedima nikada nisu bili gori"

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Јosipović tvrdi da Srbija nije ispunila obaveze iz sporazuma o pravima hrvatske nacionalne manjine.

On ističe da to nikako ne bi trebalo biti razlog za uslovljanje Srbije u otvaranju poglavlja 23, već naprotiv za njegovo zatvaranje.

Srbija, kaže Јosipović, za ovaranje tog poglavlja mora da ispuni uslove koje je ispunila i Hrvatska.

"Ali, način na koji mi to artikulisemo nije dobar. Kada je riječ o univerzalnoj jurisdikciji, nju imamo i mi i još mnoge EU zemlje. Istina, u Srbiji su je nespretno artikulisali, fokusirali na regiju. Ne bi ništa izgubili da prepišu naš zakon. Kada je riječ o saradnji s Haškim sudom, Hag je taj koji će dati meritornu ocjenu, ne pojedine države, pa ni Hrvatska. Tako je bilo i u našim pregovorima. Naša vlada je potpuno u pravu kad kaže da Srbija nije ispunila potpisano u pogledu prava hrvatske manjine u Srbiji", rekao je Јosipović.

Upitan da li misli na Sporazum iz decembra 2004, Јosipović je odgovorio potvrdno i istakao da je ostvarenje tih svih prava prije uslov za zatvaranje, ne za otvaranje poglavlja.

"Tim prije što ni mi nismo čisti kad je riječ o položaju srpske manjine u Hrvatskoj", zaključio je Јosipović.

Јosipović je ocijenio da odnosi Hrvatske sa susjedima nikada nisu bili gori, ako se izuzme rat, a prije svega sa Srbijom su na niskom nivou.

"Strah prema otvaranju (Hrvatske), posebno kada je riječ o Srbiji, je konstantan u radu naših vlada. I s druge strane, takođe postoji nacionalistička retorika, istorijski revizionizam, rehabilitovan je Draža Mihailović, zaboravlja se što je bilo devedesetih", rekao je Јosipoviću za riječki Novi list.

On smatra da je neizmjerno važno da vlade poprave odnose, da riješe nagomilane probleme, još iz bivše države.

"Odnosi su iz mjeseca u mjesec sve gori. Evropska unija nas optužuje da pomalo tjeramo inat Srbiji kad je riječ o otvaranju poglavlja 23 i to nam šteti", rekao je.