latinica  ћирилица
24/04/2016 |  17:35 | Autor: SRNA

Prodanović: Rješenje o Mostaru treba da sadrži i srpski prijedlog

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je da poslanici stranaka iz Republike Srpske u parlamentu BiH prilikom donošenja odluke o izborima u Mostaru treba da ispoštuju sve prijedloge Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru.
Lazar Prodanović - Foto: RTRS
Lazar ProdanovićFoto: RTRS

"Suštinski je da se ispoštuje zastupljenost sa najmanje četvoro Srba u Gradskom vijeću Mostara", rekao je Prodanović danas Srni.

Prema njegovim riječima, predstavnici Republike Srpske u Predstavničkom domu dobili su prijedlog rješenja Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru za izmjenu i dopunu Izbornog zakona BiH u dijelu koji se tiče izbora u ovom gradu.

"Sutra ćemo vidjeti kako ćemo i u kojoj proceduri predložiti ova rješenja", najavio je Prodanović ističući da nema razloga da iza ovog prijedloga zajednički ne stanu oba kluba predstavnika političkih stranaka iz Srpske.

On je ocijenio kao otežavajuću okolnost što su SDP i DF već Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine dostavili zahtjev da po hitnoj proceduri bude razmatran njihov prijedlog rješenja za Mostar.

"Mala je vjerovatnoća da u dnevni red sjednice Predstavničkog doma zakazane za 27. april bude uvršteno po hitnoj proceduri više prijedloga na isti zakon", konstatovao je Prodanović, podsjećajući da su svoje prijedloge u vezi sa izborima u Mostaru najavili i HDZ BiH, te SDA i SBB.

Pored mogućnosti da za prijedlog koji je definisala Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru bude zatraženo razmatranje po hitnom postupku, Prodanović je rekao da nije isključeno da poslanici stranaka iz Republike Srpske traže da ova rješenja u formi amandmana budu uvrštena u neki drugi prijedlog.

"Takođe, postoji i mogućnost da bude zakazana nova sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi bilo raspravljano i odlučivano o Mostaru", dodao je Prodanović.

Prema njegovim riječima, pitanje izbora za Mostar moguće je tražiti i rješavati i par dana nakon 4. maja, kada bi, najavljeno je, Centralna izborna komisija BiH trebalo da raspiše ovogodišnje lokalne izbore.

Kao objašnjenje naveo je da Izborni zakon BiH trenutno ne tretira pitanje izbora u Mostaru.

"Za bilo koji prijedlog potrebna je podrška ključnih aktera u Mostaru", rekao je Prodanović, podsjećajući da nijedna odluka u parlamentu BiH ne može biti usvojena bez potrebne većinske saglasnosti članova oba doma, koja podrazumijeva i potrebnu većinu glasova iz oba entiteta.

Prodanović je upozorio da bi najgora moguća stvar bila da se pitanje izbora u Mostaru ne riješi i da lokalni izbori u ovom gradu ne budu održani ni ove godine.

"Nadam se da se to neće desiti", zaključio je Prodanović.

Koordinacija srpskih organizacija u Mostaru predlaže Mostar kao jedinstven grad.

Njihov je zahtjev da, prema njihovom stavu, Mostar treba da bude jedna izborna jedinica sa jednom gradskom listom, a bile bi zadržane minimalne i maksimalne kvote za predstavnike konstitutivnih naroda.

Јedan od zahtjeva Koordinacije srpskih organizacija jeste da se uz gradonačelnika biraju i dva zamjenika gradonačelnika koji bi bili iz različitih konstitutivnih naroda.