latinica  ћирилица
24/04/2016 |  19:11 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Ko će u izbornu trku za gradonačelnika Banjaluke? (VIDEO)

Do kraja aprila, kada bi trebalo da budu poznata imena kandidata za načelnike i gradonačelike, ostalo je svega nekoliko dana. U Banjaluci je manje - više sve poznato, ali dva bloka još ne otkrivaju u potpunosti karte.
Administrativna služba grada Banja Luka - Foto: SRNA
Administrativna služba grada Banja LukaFoto: SRNA

Vladajuća koalicija, kažu u DNS-u, još nije odlučivala o imenu kandidata za gradonačelnika najvećeg grada u Srpskoj. Savez za promjene imaće zajedničkog kandidata, a svaka stranka imaće svoju odborničku listu.

Banjaluka – grad u kojem su imena kandidata za gradonačelnike odavno poznata, a i dalje se ništa ne zna. Bar zvanično.

Kada je riječ o vladajućem bloku, najčešće izgovoreno ime jeste Igor Radojičić. Ima podršku svih 16 mjesnih odbora SNSD-a u ovom gradu, a pet odbora predložilo je i aktuelnog gradonačelnika Slobodana Gavranovića. Radojičić za sada ima podršku socijalista.

"Radojičić može da bude vrlo uspješan gradonačelnik Banjaluke i njegova pobjeda ne može biti samo produkt djelovanja SP-a, već i SNSD-a u punom kapacitetu", izjavio je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Ključ je, ipak, čini se u DNS-ovim rukama. Niko ih još, kako kažu, nije pitao da li će podržati Radojičićevu kandidaturu.

"Kada bude dogovora na nivou Republike, ja se nadam da će biti dogovora i na nivou grada", govori Nedeljko Čubrilović, poptredsjednik DNS-a.

Opozicija kaže da je spremna za promjenu banjalučke vlasti. Na izbore idu s jednim kanidatom za gradonačelnika. Ko će to biti – otkriće u narednim danima.

"Bio to Dragan Čavić ili neko drugi imaće jednako snažnu podršku PDP-a, jer to Banjaluka zaslužuje", riječi su predsjednika PDP-a Branislava Borenovića.

I Ujedinjena Srpska priprema se za izbornu trku. U igri za Banjaluku za sada su tri kandidata.

"To je gospođa Trivić, gospodin Mario Milanović i ja. Prema tome, odlučićemo, a u svakom slučaju učinićemo ono što je najbolje za građane Banjaluke", izjavio je predsjednik stranke Nenad Stevandić.

U igru bi mogao da uđe i novi kandidat. Nakon što budu otvorene kutije Ujedinjene Srpske, s prijedlozima građana.