latinica  ћирилица
24/04/2016 |  19:45 ⇒ 21:52 | Autor: RTRS

Za izbore u Srbiji glasanje i na dva biračka mjesta u BiH (VIDEO)

I državljani Srbije koji žive u BiH obavili su svoju građansku dužnost. Glasali su na dva biračka mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima – Generalnom kozulatu u Banjaluci i Ambasadi Srbije u Sarajevu.
Banja Luka: Nedeljko Čubrilović - glasanje -
Banja Luka: Nedeljko Čubrilović - glasanje

Pravo glasa imalo je 668 birača. Glasanje na ovim biralištima, koja će biti zatvorena u 20 časova protekla su u mirnoj, parlamentarnoj atmosferi. 

Vrata Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci otvorena su tačno u sedam časova. Do trinaest časova na biralištu, na kojem je evidentirano 512 glasača, pravo glasa iskoristilo je više od polovine prijavljenih.

Glasanje se tokom dana odvijalo bez problema, potvrdili su iz Biračkog odbora u Konzulatu.

Svoju građansku dužnost, po osnovu dvojnog državljanstva, u Konzulatu je obavio i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. Nakon glasanja istakao je da je za Srpsku i za region važno da Srbija dobije stabilnu vlast.

"Srbija je jedan od najznačajnih faktora stabilnost, kako za Republiku Srpsku, za cijeli region i Balkan. Za nas je to najvažnija država na Balkanu, ne samo zato što je u specijalnim vezama sa Srpskom, već zato što to Srbija po svom kapacitetu i jeste", izjavio je predsjednik Narodne skupštine RS.

Ambasador Srbije u BiH smatra da su vanredni izbori prilika da se provjeri politika u Srbiji, da se potvrde orijentacije i spoljno-politički prioriteti.

"Sad smo sigurni da će rezultat izbora biti bilo koja partija da pobjedi da će nastaviti politiku dobrosusjedstva, politiku integracija", kaže Stanimir Vukićević ambasador Srbije u BiH

Bez problema protiče i glasanje u Ambasadi Srbije u Sarajevu. Tamo je pravo glasa imalo 156 glasača.

Pravo glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u BiH imali su državljani Srbije koji su na osnovu prethodno podnesenih prijava upisani u jedinstveni birački spisak i koji su o tome obaviješteni.