latinica  ћирилица
24/04/2016 |  21:49 | Autor: SRNA

Obama: Pjongjang nastavlja sa provokacijama

Američki predsjednik Barak Obama optužio je danas Sjevernu Koreju za "provokaciju" nakon izvještaja da je Pjongjang ispalio balistički projektil sa podmornice.

Obama je tokom posjete njemačkom gradu Hanoveru i nakon razgovora sa kancelarom Angelom Merkel istakao da je veoma ozbiljno shvatio posljednje ispaljenje projektila, koje je izvršio Pjongjang.

"Ono što je jasno je da Sjeverna Koreja nastavlja sa svojim provokativnim ponašanjem i da aktivno nastavlja sa nuklearnim programom i potencijalnom za lansiranje atomskog oružja", naglasio je Obama.

Јužna Koreja juče je saopštila da je Pjongjang izvršio ispaljenje balističkog projektila sa podmornice u Јapansko more. Sjevernokorejska novinska agencija KCNA javila je da je predsjednik Kim DŽong Un dao naređenje za ispaljenje projektila.

Seul navodi da je ispaljenje bilo neuspješno jer je projektil letio samo tridesetak kilometara, a minimalan domet balističke rakete je 300 kilometara.

Obama je pozvao Kinu da izvrši pritisak na Pjongjang da zaustavi probna ispaljenja, te da je cilj Vašingtona osiguranje bezbjednosti svojih saveznika u regionu, Јužne Koreje i Јapana.