latinica  ћирилица
25/04/2016 |  09:02 ⇒ 13:40 | Autor: novosti.rs

Kako je Novaku Đukiću u Sarajevu montiran proces!

Zapisnici policijskih službenika nepobitno govore da je generalu pred Sudom BiH bezočno namješten proces. Pomjerao automobil i mjesto gdje je navodno pala granata.
Tuzla - slučaj general Đukić - Foto: Novosti.rs
Tuzla - slučaj general ĐukićFoto: Novosti.rs

Zapisnici policijskih službenika Prve policijske stanice u Tuzli su nepobitni dokazi da je bezočno montiran proces generalu Novaku Đukiću pred Sudom BiH, u kojem je zbog zločina na Trgu Kapija osuđen na 20 godina zatvora.Policijske knjige i dokumenti UNPROFOR-a sa uviđaja biće temelj optužnice protiv vještaka Berka Zečevića koji je svojim balističkim nalazom praktično osudio nevinog generala Novaka Đukića na višegodišnju robiju podmećući mu krivicu za eksploziju kod Tuzlanske Kapije 1995. u kojoj je poginulo više ljudi.

general Novak Đukić
U knjizi uviđaja 25. maja 1995. godine policajac Ibrahim Hodžić u 20.50 časova napisao je da su sa "agresorskih položaja" na grad ispaljene tri granate i da je tad smrtno stradalo više od 60 ljudi, a ranjeno više od 100. Nanesena je velika materijalna šteta na više objekata u četiri ulice. Iz ovoga se vidi da je policajac pet minuta prije eksplozije na Kapiji znao broj mrtvih i ranjenih, koji će biti poznat tek poslije osam dana. Hodžić je napisao da su bile tri eksplozije, a kasnije se zvanično tvrdilo da je eksplodirala jedna granata. Popisao je i štetu na objektima koji su bili potpuno zaklonjeni i geleri do njih nikako nisu mogli da dođu. Obim štete je bio poznat tek sutradan.

Prema drugim dokumentima vidi se i da je major Gaj Sends, obavještajac iz UNPROFOR-a, te večeri u bolnici "Gradina" oko 22 časa izbrojao 42 tijela, a pri odlasku poslije ponoći 48.

Dvije tročlane policijske patrole koje su te večeri obilazili rejone, narednog dana su pretpostavljenom podnijeli odvojene izvještaje u kojima su napisali da se eksplozija desila ispred kafića "Kapija". Osam dana kasnije u izvještaju policijske stanice prvi put se pominje da je centar eksplozije bio ispred zgrade NIK-a, koja je 40 metara udaljena od kafića "Kapija". A upravo ispred kafića je bilo i najviše žrtava i ranjenih.

Šef tima odbrane generala Đukića Milorad Ivošević ukazuje da je tužilaštvo poslije pokretanja istrage o tregediji na Kapiji 2007. godine dalo profesoru Berku Zečeviću, vještaku iz Sarajeva, nemoguć zadatak da dokaže da je projektil doletio sa zapada gdje su bili srpski položaji.

- Svi dokazi i prikupljeni materijalni podaci su bili izričito protivrječni takvom zaključku, jer je kasnija istraga pokazala da projektil nije mogao da pogodi navodno mesto eksplozije, a da prije toga ne udari levu stranu ili haubu parkiranog bijelog "golfa" - ukazuje Ivošević. - Zbog toga je veštak Zečević lažirao dokaze. Prilikom rekonstrukcije događaja automobil je pomjerio ka zgradi za 70 centimetara, od mjesta gdje je prema skicama, fotografijama i video-snimcima iz istrage on zaista stajao uz trotoar, a eksploziju je udaljio. Samo tako je mogao da dobije padni ugao i potvrdi netačnu tezu da je projektil stigao sa srpskih položaja. Sve ovo je mogao da uradi samo iz zle namjere ili zbog straha za život.

 Berko

Milorad Ivošević kaže da je veštak Berko Zečević svjestan da su njegovi nalazi u vezi sa eksplozijom na Tuzlanskoj Kapiji pali u vodu i da su licemerne njegove sadašnje tvrdnje da zna da Đukić nije kriv, ali da ostaje pri svom vještačenju.

- Posle deset godina upornog laganja Zečević nema hrabrosti da se suoči sa ekzaktnim dokazima, a nepobitno je i naučno utvrđeno da na Kapiji nije eksplodirala nikakva granata, niti je ona pala iz bilo kog pravca - naglašava Ivošević. - Zečević nikada nije došao na rekonstrukciju eksplozije granate na poligonu u Nikincima, iako je nekoliko puta pozivan. Taj poziv mu je i dalje otvoren, pišu Novosti.