latinica  ћирилица
25/04/2016 |  09:36 ⇒ 19:05 | Autor: SRNA

Evropski zvaničnici čestitali Vučiću

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister čestitao je lideru Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću pobjedu na parlamentarnim izborima u Srbiji.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Mekalister je istakao da Srbija ima ključnu ulogu u obezbjeđenju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, dodajući da je konstruktivan pristup premijera Vučića odnosima sa susjednim zemljama omogućio značajan napredak, kako u regionalnoj saradnji, tako i u bliskijim odnosima sa EU.

"Srbija sada može da se fokusira na dalje jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, reformu javne administracije, uvođenje ekonomskih reformi i garanciju medijskih sloboda kako bi se još više približila EU", navodi se u saopštenju Mekalistera.

Austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc čestitao je izbornu pobjedu Aleksandru Vučiću, uz poruku da se raduje daljoj saradnji, te da se nada brzom napretku Srbije na putu ka EU.

Kurc je na svom "Tviter" nalogu poruku ispisao na engleskom i srpskom jeziku.

Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Јohanes Han čestitao je Vučiću pobjedu na izborima, uz poruku da samo snažna vlada može da sprovede reforme neophodne za budućnost Srbije, njenu ekonomiju i građane.

Predsjednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković čestitao je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću pobjedu na parlamentarnim izborima u Srbiji. "Predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću pismo sa čestitkama na izbornoj pobjedi uputio je predsjednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković", saopšteno je iz Vlade Srbije.

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini čestitala je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću pobjedu.

Vučiću je na ubjedljivoj izbornoj pobjedi čestitalo i Ministarstvo inostranih poslova Izraela, saopšteno je danas iz izraelske Ambasade.

"Ambasador Јosef Levi ističe da je ovom pobjedom Aleksandar Vučić dokazao još jednom da je izuzetno značajan i istaknut vođa, kako na Balkanu, tako i u Evropi", navodi se u saopštenju.

Čestitku građanima Srbije na održanim parlamentarnim izborima uputio je i predsjednik parlamentarne grupe za Srbiju u Evropskom parlamentu Eduard Kukan koji je Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci čestitao na ubjedljivoj pobjedi.

"Želim da čestitam građanima Srbije na izborima. Zadovoljan sam što je velika većina Srba sa povjerenjem glasala za proevropski kurs zemlje", naveo je Kukan u saopštenju.

Srpska napredna stranka osvojila je 48,22 odsto glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji, održanim juče, pokazuju rezultati Republičke izborne komisije na osnovu obrađenih 93,19 odsto podataka.