latinica  ћирилица
25/04/2016 |  10:16 | Autor: SRNA

PKK najavila intenzivnije borbe protiv Ankare

Radnička partija Kurdistana će intenzivirati borbu protiv vladinih vojnih snaga, ukoliko Turska nastavi sa vojnom operacijom protiv Kurda, izjavio je lider PKK DŽemil Bajik.

Bajik je dodao da bi problemi između Ankare i Kurda trebalo da budu riješeni putem pregovora, ali je dodao da će PKK pokrenuti razgovore sa turskom državom samo ako ova odustane od "svoje genocidne politike", prenosi "Sputnjik".

Tenzije između Ankare i kurdskog stanovništva u Turskoj su eskalirale u julu 2015. godine, kada su se nastavile borbe između PKK i turske vojske.

Ankara je uvela policijski čas u kurdske gradove i tako spriječila civile da napuste oblasti u kojim se odvijaju vojne operacije.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan tvrdi da je u vojnoj kampanji koja je pokrenuta sredinom decembra ubijeno više od 5.000 kurdskih pobunjenika.

Kurdski zvaničnici tvrde da je u taj broj uključeno i nekoliko stotina civila.

POGINUO ЈEDAN VOЈNIK U NUSAЈBINU

Јedan vojnik je poginuo, a tri su povrijeđena, kada je aktivirana ručno pravljena eksplozivna naprava tokom vojne operacije u gradu Nausajbin na jugoistoku Turske, saopštili su bezbjednosni izvori.

Talas sukoba između snaga bezbjednosti i pripadnika Radničke partije Kurdistana zahvatio je veći dio jugoistoka države.

Dvoipogodišnje primirje između zabranjene partije PKK i turske Vlade prekinuto je u julu prošle godine, nakon čega su u ovom dijelu Turske izbile najžešće borbe još od perioda devedesetih godina prošloga vijeka.