latinica  ћирилица
25/04/2016 |  10:28 | Autor: SRNA

Izvoznici nafte u gubitku od 390 milijardi dolara

Države koje izvoze naftu na Bliskom istoku izgubile su 390 milijardi dolara prihoda usljed pada cijene nafte prošle godine, a ove godine suočiće se sa još većim gubitkom od preko 500 milijardi dolara, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond.

Fond je projektovao u oktobru da će izvoznici nafte iz ovog regiona izgubiti 360 milijardi dolara u 2015. godini, ali su cijene dodatno pale krajem godine, pa je gubitak porastao za 30 milijardi dolara.

MMF u novom izvještaju navodi da se u 2016. godini očekuje još veći pad, sa gubitkom od 490 do 540 milijardi dolara. Barel nafte pojeftinio je na oko 30 dolara u januaru, dok je sredinom 2014. godine koštao 115 dolara.

Stručnjaci MMF-a navode da se ovi gubici reflektuju kao budžetski deficiti i sporiji privredni rast, naročito u zemljama poput Saudijske Arabije, koje još zavise od nafte da bi finansirale svoje troškove.

U izvještaju se navodi da će privredni rast šest zemalja iz Zalivskog savjeta za saradnju /Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Bahrein, Oman i Ujedinjeni Arapski Emirati/ biti usporen sa 3,3 odsto u 2015. na 1,8 odsto ove godine.

MMF je sugerisao ovim državama da ograniče ulaganja u socijalne programe i davanja građanima te da ukinu subvencije i smanje troškove javnog sektora kako bi ublažile efekat pada prihoda.

Većina pomenutih zemalja već je povećala cijene goriva, vode i električne energije.