latinica  ћирилица
25/04/2016 |  12:13 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

Anđelković: Vučićeva vlada će maksimalno podržati Srpsku

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi predsjednik SNS-a Aleksandar Vučić, kao pobjednik izbora u Srbiji, mogao da se odluči da samostalno formira vladu i da neće praviti koaliciju koja bi mu nametnula neke nove principe koji bi mijenjali njegovu spoljnu politiku i odnos prema Republici Srpskoj.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

Anđelković je ocijenio da će Vučićeva nova vlada maksimalno podržati Republiku Srpsku iz dva razloga.

"Prvo, Vučić se iskreno i dubinski identifikuje, kao i cijela srpska patriotska javnost, sa Republikom Srpskom, koju već doživljava kao zapadnu srpsku državu, jednako bitnu kao i Srbiju", rekao je Anđelković.

On kaže da se slobodno može reći da će Vučićeva vlada maksimalno podržati Banjaluku, ma pod kakvim ona pritiscima bila.

"Druga stvar, Vučić je svjestan da bi oni koji izazivaju haos u Makedoniji i koji namjeravaju da naprave haos u Republici Srpskoj, poslije to prenijeli i u Srbiju. Braneći Banjaluku i njenu legitimnu vlast, Vučić preventivno brani sebe, jer bi on bio sljedeći", istakao je Anđelković.

Navodeći da ne zna da li će Vučić praviti neku širu koaliciju, Anđelković smatra da se ovaj put može desiti da se predsjednik SNS-a odluči za vladu svoje liste.

"Vučić će imati većinu i moći će da vlada i sa pasivnom podrškom nekih drugih partnera, kao što je Vojislav Koštunica vladao u svojoj prvoj vladi kada je SPS dao pasivnu podršku", rekao je Anđelković.

Što se tiče rezultata izbora, Anđelkoivć ističe da su oni onakvi kao što se i predviđalo.

"Možda je u odnosu na neke procene razlika samo u tome što su naprednjaci mnogo bolje prošli u Vojvodini, nego što se mislilo", naveo je Anđeković.

Govoreći o kursu nove vlade Srbije, Anđelković smatra da tu ne treba očekivati nikakve veće promjene i da će ostati kontinuitet, uz možda neke kozmetičke korekcije.

"Ono što je za nas bitno u domenu spoljne politike, sigurno neće doći do udaljavanja od Rusije, nastaviće se politika evrointegracija, uz uporedno održavanje maksimalno dobrih odnosa sa Rusijom", ocijenio je Anđelković.