latinica  ћирилица
25/04/2016 |  15:01 ⇒ 15:19 | Autor: SRNA

Mektić: Terorizam ugrožava politički i ekonomski status BiH

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić rekao je u Sarajevu da svaka teroristička prijetnja u BiH značajno ugrožava politički i ekonomski status zemlje.
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić - Foto: klix.ba
Ministar bezbjednosti BiH Dragan MektićFoto: klix.ba

Mektić je pozvao da se u BiH otvoreno i realno govori o problemu terorizma, bez preuveličavanja.

"Nijednu terorističku prijetnju ne treba gurati pod tepih", rekao je Mektić, obraćajući se članovima Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, koja je danas razmatrala izvještaj Savjeta ministara BiH za 2015. godinu u dijelu nadležnosti ove komisije.

On je izrazio uvjerenje da će u ovoj godini u BiH biti unaprijeđen proces borbe protiv organzovanog kriminala i korupcije.

"Procjena je EU da imamo veoma dobar pravni okvir i usklađeno zakonodavstvo, ali su sada potrebni konkretni rezultati, a oni se pokazuju samo pravosnažnim presudama", kaže Mektić.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju zaštita granice, migracije i azil, BiH je na nivou EU standarda.

Obrazlažući izvještaj Savjeta ministara BiH za 2015. godinu u dijelu nadležnosti Ministarstva bezbjednosti Mektić je rekao da je spreman zakon o sprečavanju pranja novca, te da se nada da bi do kraja godine mogla da bude postignuta politička saglasnost o još nekoliko zakonskih akata iz oblasti bezbjednosti.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Sifet Podžić istakao je da u budućnosti ne treba dozvoliti da se u BiH ponove napadi poput prošlogodišnjih terorističkih u Zvorniku i Rajlovcu ili na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima.

"Ne smijemo zatvoriti oči pred događajem u Potočarima i neka to bude zadnja opomena", rekao je Podžić.

Prema njegovim riječima, potrebno je unaprijediti koordinaciju između bezbjednosnih agencija u BiH kako bi reakcije na bezbjednosne prijetnje i akte bile bolje od onih u prošlom periodu.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost usvojila je izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2015 godinu u dijelu nadležnosti ove komisije.

Komisija je podržala principe Prijedloga zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa robe dvojne namjene te Prijedlog zakona o kontroli spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene.