latinica  ћирилица
25/04/2016 |  15:38 | Autor: SRNA

U proceduru upućen prijedlog izmjena Izbornog zakona za Mostar

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić i predsjedavajući Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Amir Fazlić uputili su danas u parlamentarnu proceduru Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za grad Mostar.
Parlament BiH - Foto: RTRS
Parlament BiHFoto: RTRS

- Prema ovome, građani Mostara imaju šansu da biraju svoje predstavnike. Ovim prijedlogom zakona zadovoljene su i ustavne odredbe u vezi sa izborom gradonačelnika i njegova dva zamjenika. Ovim prijedlogom definiše se ukupno sedam izbornih jedinica, od kojih je jedna centralna izborna jedinica - rekao je Đonlagić novinarima.

On je dodao da je prema ovom zajedničkom prijedlogu SDA i SBB uveden princip rotacije na mjesto gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika, te utvrđen broj vijećnika, odnosno koliko koja izborna jedinica daje kandidata.

- Mislimo da se ovim zakonom zadovoljava potreba da Mostar bude jedinstven grad, kao i da se uz kombinovani izbor gradonačelnika i dva zamjenika gradonačelnika zadovoljavaju ustavne potrebe - rekao je Đonlagić.

Fazlić smatra da su SBB i SDA uradili kvalitetan prijedlog zakona koji rješava pitanje izbora u Mostaru, a zadovoljiće interese građana ovog grada i omogućiti ravnopravnost svih.

Fazlić je ukazao da su razgovori sa SBB-om održani u korektnoj atmosferi i izrazio optimizam da će zakon dobiti podršku HDZ-a BiH.

Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za grad Mostar upućen je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku i trebalo bi da se nađe pred poslanicima na sjednici 27. aprila.