latinica  ћирилица
25/04/2016 |  15:52 | Autor: sputniknews.com

Interpol preispituje potjernicu za Hodorkovskim

Interpol je izrazio spremnost da ponovo razmotri pitanje stavljanja Mihaila Hodorkovskog na međunarodnu potjernicu, ukoliko Rusija priloži dodatne dokaze, izjavio je portparol ruskog tužilaštva Alekandar Kurenoj.

On je rekao da je sastanak predstavnika Interpola i Rusije održan sredinom aprila, prenosi Tas.

“Među temama o kojima se raspravljalo bilo je i pitanje zašto je kancelarija Interpola odbila da stavi Hodorkovskog na međunarodnu potjernicu zbog sumnje da je organizovao ubistvo gradonačelnika sibirskog grada Neftejuganska u junu 1998. godine“, rekao je Kurenoj.

U decembru 2015. godine, moskovski sud je izdao zahtjev za hapšenje Hodorkovskog, bivšeg šefa naftne kompanije Јukos, u odsustvu. On je optužen u okviru kriminalne istrage otvorene još 1998. protiv više rukovodilaca Јukosa umješanih u više teških zločina, među kojima i ubistvo Vladimira Petjuhova, gradonačelnika Neftejuganska, i pokušaj ubistva direktora kompanije “Ist petroleum handelsges“ Јevgenija Rubina.

Predstavnik Interpolove kancelarije izrazio je spremnost da preispita ovaj zahtjev ukoliko Moskva priloži još dokaza.

Hodorkovski, nekada jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji, 2005. godine osuđen je na devet godina zatvora zbog pronevjere i pranja novca. Putin ga je 2013. godine pomilovao, nakon čega je on pobjegao u Švajcarsku.