latinica  ћирилица
25/04/2016 |  16:46 | Autor: SRNA

Iskazom vještaka odbrane za sudsku medicinu nastavljeno suđenje Mladiću

Vještak odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković rekao je danas na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu da je postojala mogućnost da su povezi, pronađeni u masovnim grobnicama koje se dovode u vezu sa padom Srebrenice, zapravo bile trake koje su ubijeni za života nosili oko glave.
Suđenje Ratku Mladiću - Foto: RTRS
Suđenje Ratku MladićuFoto: RTRS

Stanković je o ovoj mogućnosti govorio dok ga je dodatno ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić.

Stanković je danas tvrdio da je 1995. godine pozivao generala da se preda Tribunalu, te je negirao da je Mladiću nudio da mu britanski obavještajci "skinu" optužnicu.

Tokom unakrsnog ispitivanja pušten je snimak koji je general Mladić tajno snimio, a na kojem se čuje kako Stanković govori Mladiću da su britanski obaveštajci zainteresovani da "stanu iza njega", da su "izuzetno moćni" i da mogu da "skinu optužnicu".

Stanković je rekao da je "znao" da Mladić snima razgovor, te da je pozivao Mladića da se preda Tribunalu.

Stanković nije negirao da je s Mladićem imao bliske lične odnose, zasnovane na činjenici da je 1993. godine izvršio obdukciju tijela generalove kćerke, koja je počinila samoubistvo.

Vještak odbrane za sudsku medicinu Stanković danas je završio iskaz u Hagu, a Mladićeva odbrana zatim je pred sudije izvela svog vještaka za demografiju Svetlanu Radovanović, koja će sutra nastaviti svjedočenje.