latinica  ћирилица
25/04/2016 |  16:50 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Registracija gazdinstva - uslov za podsticaje (VIDEO)

Poljoprivrednici u Srpskoj još do 15. maja mogu da registruju svoja gazdinstva na šalterima APIF-a. Samo na taj način moći će da steknu pravo na podsticaje.
Podsticaji za poljoprivrednike - Foto: RTRS
Podsticaji za poljoprivrednikeFoto: RTRS

I ono što je važno, bez obzira na to da li su gazdinstvo registrovali prethodnih godina, obavezni su da se ponovo jave APIF-u, čak i ako na njovim gazdinstvima nije bilo promjena.

Registracija poljoprivrednog gazdinstva prvi je uslov za ostvarivanje prava na podsticaje. Zna to i poljoprivrednik Ranko Sarajlić, koji je dio proizvoda već prijavio.

- Nismo mi još prijavili sve, prijavili smo pšenicu i stočni grašak, a soju i kukuruz ćemo, dok završimo sjetvu, prijaviti do određenog roka - kaže Sarajlić.

A rok je 15. maj. Oni koji to još nisu učinili, svoja gazdinstva mogu registruju na nekom 40 šaltera APIF-a.

- To je uobičajena procedura koja se mora ispoštovati, nije toliko komplikovana i mora se znati radi evidencije površina koje su zasijane kako bi se mogli isplaćivati podsticaji - kaže Sarajlić.

Prilikom registracije neophodno je upisati podatke o gazdinstvu, njegovom nosiocu i članovima, katastarskim parcelama i načinu korišćenja zemljišta. Sve to neophodno je da bi Ministarstvo planiralo obim podsticaja, njihovu strukturu, način podrške i poljoprivrednu politiku.

- Podnošenjem tog zahtjeva i ažuriranjem podataka mi dobijamo signal da je to gazdinstvo aktivno i da će učestvovati u aplikaciji za podsticaje. Takođe, dobijamo potvrdu kakva je to struktura zasijanih i zasađenih površina, struktura stočnog fonda - kaže Gordana Rokvić, savjetnica ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U ovoj godini Ministarstvo poljoprivrede, za podršku domaćoj proizvodnji obezbijedilo je 60 miliona maraka podsticaja, od toga 47 za tekuću proizvodnju, 11 za podršku dugoročnom razvoju i 2 miliona maraka za ostale mjere.