latinica  ћирилица
25/04/2016 |  17:28 | Autor: TANЈUG

Britanska ministarka dovela u pitanje podršku proširenju EU

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej dovela je danas u pitanje podršku Britanije daljem proširenju EU i procesu pristupanja Srbije, Turske i Albanije 28-članom bloku.

Ona je, u govoru na temu "Bregzita" objavljenom na britanskom političkom vebsajtu Konzervativ houm, blogu britanskih konzervativaca, navela da je vrijeme da se preispitaju neke od tradicionalnih britanskih pretpostavki o angažovanju te zemlje u EU.

"Među zemljama koje trenutno pregovaraju o pridruživanju EU su Albanija, Srbija i Turska - zemlje sa siromašnim stanovništvom i ozbiljnim problemima sa organizovanim kriminalom, korupcijom, a ponekad čak i terorizmom", ističe konzervativna ministarka.

Ona poručuje da bi Britanija trebalo da se zapita da li je zaista ispravno da EU tek tako nastavlja da se širi, dodjeljujući svim novim državama članicama sva prava članstva.

"Da li zaista mislimo da je sada vrijeme da se razmatra kopnena granica između EU i zemalja kao što su Iran, Irak i Sirija?", dodaje ona.

Kako ističe, pošto je usaglašen kraj evropskog principa "sve bliže unije", vrijeme je da se dovede u pitanje princip njenog sve većeg širenja.

"Da li sprečavamo EU da ide u pogrešnom pravcu tako što držimo pridike na marginama, ili tako što ćemo povesti Evropu u boljem pravcu? I da li zaista i dalje mislimo da je u našem interesu da automatski i bezuslovno podržavamo dalje proširenje EU?", pita visoka funkcionerka vladajuće Konzervativne partije.

Ona, u analizi dobrih i loših strana, prednosti i rizika britanskog članstva u EU, iznosi uvjerenje da je u nacionalnom interesu te zemlje da ostane u sastavu EU, ali ne zato što Britaniju smatra previše malom da bi uspjela u svijetu, već zato što vjeruje u njenu snagu i ekonomski, diplomatski i vojni uticaj, kao i sposobnost liderstva.