latinica  ћирилица
25/04/2016 |  17:34 | Autor: SRNA

Međunarodni posmatrači - izborni dan u Srbiji, miran i dobro organizovan

Međunarodni posmatrači koji su pratili prijevremene parlamentarne izbore u Srbiji ocijenili su da je izborni dan bio miran i dobro organizovan, te da je biračima bila ponuđena raznovrsnost izbora uz poštovanje osnovnih sloboda.
Izbori u Srbiji  (Foto:Oliver Bunić / RAS Srbija) -
Izbori u Srbiji (Foto:Oliver Bunić / RAS Srbija)

"Građani Srbije juče su slobodno birali između velikog broja političkih partija. Izborni dan bio je miran i veoma dobro organizovan. Izbori nisu ograničeni na izborni dan, a kada je riječ o izbornoj kampanji, kandidati su vodili kampanju otvoreno", rekao je šef Delegacije Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Volodimir Arijev.

U današnjem saopštenju posmatrača, koje je objavio OEBS, navedeno je da je izborna administracija svoje dužnosti obavljala efikasno i da je uživala povjerenje učesnika izbora, ali da svi učesnici nisu imali jednake šanse.

Vladajućem SNS-u i SPS-u zamjereno je da su koristili nepravednu prednost koju obezbjeđuje položaj vladajuće stranke, uz nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti, što je u suprotnosti sa opredjeljenima OEBS-a i standardima Savjeta Evrope.

Međunarodni posmatrači su ocijenili da su osnovna građanska prava bila poštovana, a da je kandidatima bilo omogućeno da sprovode kampanju na slobodan način.