latinica  ћирилица
25/04/2016 |  18:34 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Predstavljeni rezultati akcije "Balkanski okidač" (VIDEO)

U Sarajevu su predstavljeni rezultati međunarodne policijske akcije Balkanski okidač, na sprečavanju ilegalne trgovine oružjem i organizovanog kriminala.
"Balkanski okidač" - Foto: Screenshot
"Balkanski okidač"Foto: Screenshot

Akcija je sprovedena u šest zemalja regiona, u saradnji s Interpolom, uz podršku Evropola i Fronteksa. Uhapšena su 22 lica, a najviše naoružanja pronađeno je u BiH.

Od 22 uhapšena lica, 10 je iz BiH, a od ukupno pronađena 44 komada vatrenog oružja, 26 je otkriveno u BiH. U BiH je pronađeno i 6.300 grama eksplozivnih sredstava, 10 ručnih bombi i 52 kilograma marihuane.

Svi ovi rezultati, kako je istaknuto, ne bi bili ostvareni bez velikog doprinosa MUP-a Republike Srpske, Federalne uprave policije, Granične policije i nekoliko kantonalnih MUP-ova. 

Za samo 48 časova na teritoriji BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije uhapšena su 22 lica, od kojih šest po međunarodnim potjernicama.

- Pronađeno je i oduzeto 44 komada vatrenog oružja sa oko 1.300 komada municije različitog kalibra, 6.300 grama eksplozivnih sredstava, 11 ručnih bombi, 250 grama baruta, 257 hiljada evra, 14 kilograma zlata, tri putnička automobila za kojima je raspisana međunarodna potjernica, 52 kilograma marihuane, precizirao je šef Interpola Srajevo Branislv Pavlović.

Samir Kavazović, pomoćnik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kaže da je ova akcija je spremana od mjeseca novembra prošle godine.

Sva marihuana, eksploziv, ali i najviše oružja pronađeno je u BiH. Da kriminalci do vatrenog oružja lako dolaze, nije tajna.

- Organizovane kriminalne grupe lako dolaze do vatrenog oružja koje se može koristiti u kriminalne svrhe, s obzirom da je određeni broj istraga još u toku, ja vam ne mogu dati konkretne podatke u koje je sve svrhe ovo oružje korišćeno, odnosno u koje bi bilo korišćeno, navodi šef Inerpola Sarajevo, Pavlović.

A tragovi oružja iz BiH i regiona i te kako su vidljivi na Zapadu – pokazuju to i teroristički napadi u Parizu, ali i ranija hapšenja u akcijama Pink, Francuz 1 i 2, Asteriks, u Metzu, kada su oduzete veće količine naoružanja.

Balkanska ruta trgovine oružjem koja ide ka Zapadnoj Evropi i Skandinaviji potvrđena je i nedavnim hapšenjem Sabrina Mečevića, u Brodu, sa pet pušaka, koje su preko Hrvatske trebalo da završe u Holandiji.

- Prve informacije su došle iz Francuske prije nekoliko godina da se povećava šverc oružja u tu zemlju. Zatim su s taj primjer slijedile i ostale zemlje i sada možemo da kažemo da je u vezi s tim kompletan Balkan je u mnogo većem fokusu EU, istakao je Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za bezbjednosne studije BiH.

U BiH su svjesni problema. Posljedice posljednjeg rata i dalje su i te kako prisutne.
Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, kaže da je, nažalost, ovo teritorija sa koje se može nabaviti oružje, te da ono nije pod punom kontrolom bezbjednosnih agencija.

I kao tranzit i dobrim dijelom kao izvorište naoružanja za crno tržište. Potkrijepljeno procjenama da je u BiH oko 750 hiljada komada nelegalnog oružja. U Srbiji 950 hiljada, Hrvatskoj 650 hiljada, Crnoj Gori 250 hiljada. I te kako zanimljivo organizovanim kriminalnima grupama, koje na evropskom crnom tržištu ostvaruju ogroman profit.