latinica  ћирилица
25/04/2016 |  19:18 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Radnici "Krajina osiguranja" još strepe od otkaza (VIDEO)

Priče o mobingu i nezakonitim otkazima u Krajina osiguranju nisu tačne, tvrdi njihov menadžment.
Krajina osiguranje - Foto: RTRS
Krajina osiguranjeFoto: RTRS

Kažu da nikome nije prekinut radni odnos. Da li će otkaza biti, ne otkrivaju, ali kažu da se pravi nova sistematizacija radnih mjesta. Radnici danas, nakon sastanka s upravom preduzeća, ne žele javno da kažu svoj stav.

Podsjećamo, četrdeset zaposlenih u petak je protestovalo zbog tzv. usmenog otkaza njihovom kolegi, šefu računovodstva, tvrdeći da ga je dobio, jer im je isplatio topli obrok i da se u Krajina osiguranju, čiji je većinski vlasnik krajem prošle godine postao Amerikanac indijskog porijekla, Navin Agarval, priprema otpuštanje 30 radnika. 

Samovolja uprave, kako je prije nekoliko dana usmeni otkaz šefu računovodstva okarakterisalo četrdeset radnika Krajina osiguranja, direktor ovog akcionarskog društva danas ocjenjuje kao nesporazum računovođe Ranka Matića i predsjednika Upravnog odbora i većinskog vlasnika preduzeća Navina Agarvala. Kaže da Matić nije otpušten.

- Na mjestu šefa računovodstva, odnosno rukovodioca službe potreban je licenciran računovođa, a gospodin Matić samo je vršio dužnost na tom radnom mjestu - kaže Vedran Špirić, direktor Krajina osiguranja.

Direktor poziva šefa računovodstva da se vrati na posao i da razgovaraju. Tek onda će, kaže, moći donijeti određene zaključke. Matić je u telefonskom razgovoru za RTRS rekao da je na bolovanju i da mu je aktuelna situacija u preduzeću izazvala zdravstvene probleme. Nakon današnjeg sastanka s upravom, radnici nisu htjeli da otkrivaju detalje razgovora. Konkretnih zaključaka nije ni bilo.

- Dogovorili smo se šta dalje da radimo, da nam je prioritet posao, rad, a detalje ćemo rješavati u hodu - rekao je Nenad Bogdanić, direktor Krajina krosa.

Sprema se nova sistematizacija, a niko ne garantuje da ono što su radnici tvrdili prije nekoliko dana neće biti. Ko će biti otpušten?

- Ne znači da će biti naglih otpuštanja, postoje ljudi koji ovdje decenijama rade - rekao je Špirić.

Izvlačenje novca iz Krajina osiguranja, cilj je većinskog vlasnika, tvrde mali akcionari ovog društva. Agarval je, podsjećaju, to i pokušao preko određenih kompanija, ali ga je spriječila Agencija za osiguranje.

- Vidio sam da je onjedan obični finansijski manipulant koji je došao u RS da uplati taj novac, da izvrši transakciju i da nakon toga pokuša da izvuče novac - rekao je Nenad Luburić, mali akcionar.

Agarval ne želi da daje izjave, a uprava tvrdnje malih akcionara negira. Podsjećamo da je Agarval iz Krajina osiguranja u dvije firme, registrovane u Banjaluci, prebacio 6 miliona maraka, ali je te nezakonitosti otkirla Agencija za osiguranje.