latinica  ћирилица
26/04/2016 |  12:44 | Autor: B92

Njemački gigant cilja milijardu evra profita

Njemački energetski gigant EON saopštio je da njegova grupacija, specijalizovana za proizvodnju struje iz obnovljive energije planira i do milijardu evra dobiti.
Vetrenjače - Foto: ilustracija
VetrenjačeFoto: ilustracija

Predstavljajući poslovne ciljeve nove transformisane kompanije, iz EON-a su naveli da su profit iz poslovanja projektovali u rasponu od 2,7 do 3,1 milijardi evra, precizirajući da ove cifre ne uključuju aktivnost proizvodnje energije iz uglja, koja je odvojena u posebnu poslovnu jedinicu Uniper, prenijela je agencija AFP.

Kao rezultat njemačkog prelaska sa konvencionalnih fosilnih goriva na "zelene", čistije izvore energije, državna elektroprivreda se suočava sa ogromnim pritiskom na svoje marže.

Energetske kompanije tvrde da su ih troškovi naloženog zatvaranja nuklearnih elektrana, kao i ogromne subvencije dodjeljene firmama okrenutim obnovljivim izvorima energije, gurnuli duboko u minus.

Obilna ponuda struje iz solarnih elektrana, vetroparkova i drugih obnovljivih izvora koje vlada izdašno subvencioniše, dovela je do kolapsa veleprodajnih cijena električne energije.

Kako bi riješili taj problem, EON i njegov konkurent RWE odlučili su da odvoje konvencionalnu proizvodnju od poslovanja svojih pogona u oblasti obnovljivih izvora.

EON je prošle godine uknjižio gubitak od 7 milijardi evra, zbog ogromnih otpisa vrijednosti svojih konvencionalnih postrojenja za proizvodnju električne energije.