latinica  ћирилица
26/04/2016 |  12:46 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

U Banjaluci otvorena konferencija "Transfer tehnologije"

"Transfer tehnologije" nova je inicijativa Preduzetničkog centra Univerziteta u Banjaluci, Inovacionog centra Banjaluka i privrednika - da se rezultati naučno istraživačkih radova primjene u privredi, odnosno industriji, a kao posrednik bi se osnovao "Centar za transfer tehnologije".
Transfer tehnologija - Foto: RTRS
Transfer tehnologijaFoto: RTRS

Na današnjoj konferenciji predstavljeni su naučno istraživački radovi profesora i asistenata, koji su primjenljivi u privredi, ali i segmenti privrede, koje je potrebno dodatno istražiti.

Ministar nauke i tehnologije Јasmin Komić otvorio je današnju konferenciju, a Ministarstvo je podržalo projekat.

Komić je rekao da svi segmenti društva treba da ulože dodatne napore na jačanju transfera tehnologija i praktične primjene istraživačkog znanja, što je moguće, prije svega, saradnjom sa privredom ili stvaranjem konzorcijuma koji će moći da konkuriše za sredstva EU.

"Mi smo u strategiji naučno-tehnološkog razvoja to predvidjeli, jačanjem saradnje i prenosom rezultata istraživanja iz naučno-istraživačkog u privredni sektor", rekao je Komić.

Komić je dodao da je ovaj cilj ostvaren djelimično, što znači da će ovo pitanje biti apostrofirano i u narednoj strategiji za period do 2020. godine.

On je pojasnio da se transferom tehnologija podstiče preduzetništvo utemeljeno na znanju i komercijalizaciji znanja i rezultatima naučnih istraživanja, te da je jedan od velikih problema u vezi sa transferom tehnologije nedovoljna apsorpciona moć privrede.

Komić je dodao da je u Inovacionom centru ustanovljena kancelarija za transfer tehnologija, kao i na Univerzitetskom preduzetničkom centru.

On je naglasio da je uloga resornog ministarstva i Inovacionog centra da povežu kreatore ideja i one koji treba da komercijalizuju te ideje.

Rukovodilac poslovnog inkubatora u Inovacionom centru Banjaluka Vladimir Ćorda rekao je da je transfer tehnologije, odnosno prenos znanja iz akademije u privredu i dalje sporadičan proces na ovim prostorima.

"To je jednim dijelom problem razvoja akademske zajednice, odnosno istraživačkog rada, a drugim dijelom je problem u razvoju same privrede", naveo je Ćorda.

On je dodao da je cilj konferencije da se predstavi funkcionisanje formalnog procesa koji je uspostavljen.

"Biće predstavljeni i rezultati kolega iz Srbije koji su već duže u tom procesu, kao i primjeri iz privrede banjalučke regije, koji su već prošli taj proces transfera tehnologije", rekao je Ćorda.

Prema njegovim riječima, da bi ovaj proces jačao potrebna je, prije svega, uvezanost privrede i univerziteta, ali i podrška svih relevantnih državnih institucija, da bi proces transfera tehnologije bio sastavni dio univerziteta na ovim prostorima.

Izvor: RTRS/Srna