latinica  ћирилица
26/04/2016 |  13:10 | Autor: SRNA

Pozitivna Srpska: U zakonu se preciznije odrediti prema ključnim problemima

Pokret "Pozitivna Srpska" smatra da ne treba žuriti sa donošenjem Strategije razvoja visokog obrazovanja Republike Srpske za period od 2016. do 2021. godine i da se Nacrt zakona o visokom obrazovanju mora preciznije odrediti prema ključnim problemima u toj oblasti.
Pozitivna Srpska - Foto: RTRS
Pozitivna SrpskaFoto: RTRS

Predstavnik Pokreta "Pozitivna Srpska" Vojislav Savić rekao je na konferenciji za novinare u Banjaluci da će ovaj pokret, u saradnji sa studentskim organizacijama i predstavnicima akademske zajednice, nastojati da doprinese iznalaženju što kvalitetnijih zakonskih rješenja i drugih akata iz ove oblasti.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković ocijenio je da je Narodna skupština Srpske propustila istorijsku priliku da u Strategiju razvoja obrazovanja unese ideju o zabrani rada privatnih pravnih, medicinskih i pedagoških fakulteta, što bi bilo u opštem interesu i ima ustavno utemeljenje.

"Na ovaj način, agonija se produžava, i jedino se možemo nadati da će u zakonu ova greška biti ispravljena", rekao je Marković i dodao da u javnoj raspravi o nacrtu zakona o visokom obrazovanju trebno posvetiti pažnju prijedlozima akademske zajednice da bi reforma visokog obrazovanja imala pozitivne efekte.

Doktor Dimitrije Ćeranić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu smatra da nacrtom zakona o visokom obrazovanju treba obezbijediti autonomiju fakultetima na korist i studenata i cjelokupne akademske zajednice i Republike Srpske.

Generalni sekretar Unije studenata Republike Srpske Ratko Savić kaže da je ovo udruženje uložilo niz prijedloga na radnu verziju nacrta zakona o visokom obrazovanju koji se odnose na prava i obaveze studenata, od kojih je većina usvojena, ali se neki nisu našli u konačnom tekstu.

"Insistiraćemo na njima u toku javne rasprave, a pored toga prepoznali smo kao ključni problem visokog obrazovanja modul finansranja, te smo izradili naš prijedlog trajnog rješavanja ovog problema, koji nažalost nije usvojen", rekao je Savić.