latinica  ћирилица
26/04/2016 |  16:07 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Popovo polje: Površine pod lozom i voćnim kulturama intenzivno se šire (VIDEO)

Otkako su novi vlasnici preuzeli preduzeće "Popovo polje", prije desetak godina, površine pod lozom i voćnim kulturama intenzivno se šire.
Sadnice jabuka (Foto: agro-ferticrop.rs) -
Sadnice jabuka (Foto: agro-ferticrop.rs)

Za sedam godina vinova loza, jabuke i trešnje, posađeni su na više od dvjesto pedeset hektara. Plansko širenje zasađenih površina prati kupovina nove mehanizacije i infrastruktura, pa je do sada uloženo više desetina miliona maraka. Tokom zime i ranog proljeća, zasađeno je novih dvadesetak hektara. 

Obnova je dug proces i mora da ima kontinuitet da bi bili konkurentni na tržištu, kaže jedan od akcionara. Nedavno su kopletirali novih trinaest hektara vinograda i pet hektara jabuke.

Prošle godine domaćem i evropskom tržištu isporučili su oko tri hiljade tona jabuka. Plan je da iz posebnih rashladnih komora, tokom cijele godine tržištu isporučuju jabuke. Intenzivni radovi su na cijeloj površini.

Dragiša Bašić, rukovodilac voćarske proizvodnje, kaže da je u toku faza otvaranja protivgradnih mreža, te da su zasadi pokriveni mrežom 70 odsto. Dodaje da je plan da u ovoj godini pokrivenost mora biti sto odsto.

Postavljanje armature i mreža izvodi se na oko četerdeset pet hektara mladih nasada jabuka. Angažovano je više od stotinu sezonskih radnika.

Radenko Ilić, rukovodilac vinogradarske proizvodnje, navodi da se mora raditi zaštita, te da je u poslednja dva dana bilo dosta kiše.

Ovih dana, putem Ministarstva poljoprivrede, stiglo je šesnaest tona regresiranog dizel-goriva.

Stevan Milinović iz preduzeća "Popovo polje", ističe da imaju pravo na 52 tone goriva od Ministarstva, te da je to velika pomoć.

Zbog širenja proizvodnje, potrošnja dizela biće veća za oko dvadeset odsto u odnosu na prošlu godinu. Zahvaljujući regresiranim količinama, izdaci su umanjeni za četerdesetak hiljada maraka.