latinica  ћирилица
26/04/2016 |  17:01 ⇒ 27/04/2016 | 07:54 | Autor: SRNA

Cvijanović: Odluka na Agenciji za bankarstvo Srpske (VIDEO)

Vlada Republike Srpske ne može ništa učiniti ako Agencija za bankarstvo RS donese odluku o likvidaciji Banke Srpske, izjavila je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.
Premijerka RS Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Premijerka RS Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je danas u Sarajevu izjavila da je, u skladu sa zakonom, konačna odluka o Banci Srpske na Agenciji za bankarstvo koja može da donese i odluku o njenoj likvidaciji.

- Mi smo kao Vlada išli drugom linijom računajući da bi trebalo da bude izvršena reorganizacija banke. Smatramo da bi bilo dobro da se Banka Srpske pretvori u novu finansijsku organizaciju - izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada dala oblik i suštinu jednoj takvoj novoj finansijskoj organizaciji, smatrajući da bi na taj način apsolutno bili zaštićeni svi klijenti te banke na adekvatan način.

- Vlada je vodila razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom o Banci Srpske, jer je bila više za to da se izvrši reorganizacija banke. Mi smo prvo predložili jedan plan reorganizacije, a nakon toga i drugi u koji smo uključili sve sugestije MMF - navela je Cijanovićeva.

Ona je rekla da se MMF izjasnio da je za njih u redu i varijanta likvidacije i reorganizacije, s tim da su više za likvidaciju.

- Bez obzira što su Vlada Srpske i MMF postigli sporazum, neku vrstu dogovora kako treba da izgleda taj model reorganizacije, nije u rukama ni Vlade i MMF-a da donesu konačnu odluku o Banci Srpske - objasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, status Banke Srpske je jedna od stvari koje bi trebalo da budu završene do zaključenja pregovora sa MMF-om, bez obzira da li je riječ o reorganizaciji ili likvidaciji.

- Banka Srpske je pitanje uopšte odnosa prema bankarskom sektoru. Imamo obavezu donošenja novih zakona na kojima se odavno radi, uvažavajući sugestije MMF-a i drugih - navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o 10 miliona KM Elektroprenosa BiH koji su bili u Banci Srpske, Cvijanovićeva je navela da je uprava ove firme o tom pitanju pokrenula sve zakonske procedure.

IZNOS KREDITA BIĆE POZNAT KADA BUDU UTVRĐENI SVI ELEMENTI ARANŽMANA

Premijerka je rekla da će iznos kredita koji će MMF dodijeliti BiH biti preciziran kada budu utvrđeni svi elementi aranžmana BiH sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom. Navela je da su svi do sada pominjani iznosi okvirni.

Kad je riječ o vremenskom trajanju aranžmana, ona očekuje da će biti odobren produženi aranžman i da će biti duži nego što je to do sada bilo uobičajeno. Prema njenom mišljenju, realno je da polovinom jula budu završene sve procedure u vezi sa aranžmanom sa MMF-om.

- MMF ima svoje procedure i vremensko trajanje od četiri do šest nedjelja za određene stvari. Misija MMF-a bi, nakon posjete BiH u maju, trebalo da uputi svoje materijale bordu direktora, nakon čega se u roku od nekoliko sedmica donosi konačna odluka, odnosno sve postaje operativno. To je negdje kraj juna ili do polovine jula - istakla je Cvijanovićeva.

TREZORSKOM ISPLATOM U POTPUNOSTI ZAŠTIĆENI PENZIONERI

Cvijanovićeva je izjavila danas u Sarajevu, da je zadovoljna što su trezorskom isplatom penzija u Srpskoj u potpunosti zaštićeni penzioneri.Ona je rekla novinarima da su penzioneri stavljeni u prioritetnu budžetsku kategoriju i da je prelaskom na trezorsku isplatu omogućena redovna isplata penzija.

- Nema više čekanja, niti bilo kakve neizvjesnosti, ali smo, kao što sam i najavila, prouzrokovali određene poremećaje u budžetu, jer nije mali iznos kada svakog mjeseca iz budžeta morate da isplatite 83 ili 84 miliona KM - pojasnila je Cvijanovićeva i dodala da su u posljednje tri godine u Srpskoj penzije povećane u ukupnom iznosu od 11,5 odsto.

Prema njenim riječima, računalo se na poremećaje koje je izazvala budžetska isplata penzija, ali će oni biti sanirani.

- Očekujem da uskoro bude stabilizovana situacija. Ono što je dobro jeste da se bilježi povećanje prihoda i direktnih i indirektnih - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona očekuje da će vrlo brzo u NSRS konačno biti usvojen set zakona protiv sive ekonomije, kako bi dodatno bila obezbijeđena i povećana naplata prihoda. Izrazila je i očekivanje da će vrlo brzo biti isplaćen borački dodatak i podsticaji za poljoprivrednike.

- Za poljoprivredu imamo dugovanje za prošlu godinu od oko 19 miliona KM, a kada je riječ o boračkom dodatku obaveze iznose 11 miliona KM. Ovo su obaveze koje budžet mora da izmiri i to će biti učinjeno čim budu stečeni uslovi - poručila je Cvijanovićeva.