latinica  ћирилица
26/04/2016 |  18:06 ⇒ 21:29 | Autor: RTRS

Suđenje nekadašnjim dobojskim funkcionerima (VIDEO)

Svjedočenjem nekadašnjeg pripadnika Službe državne bezbjednosti iz Doboja Redže Delića, pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje nekadašnjim političkim i policijskim funkcionerima iz tog grada Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Tužilaštvo BiH tereti ih za ratne zločine na području Doboja i Teslića od maja 92. do kraja 93. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. maj, a Tužilaštvo BiH namjerava izvesti čak 214 svjedoka među kojima i aktuelnog gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića.

Tačan termin njegovog svjedočenja  nije poznat ali je poznato da je Obren Petrović jedan od ključnih svjedoka Tužilaštva BiH. Inače, njegov iskaz istražiteljima bh. Tužilaštva teško kompromituje optužene ratne funkcionere iz Doboja.

Milan Ninković bio je član Kriznog štaba Srpske opštine Doboj, Andrija Bjelošević načelnik CSB-a, a Milan Savić njegov zamjenik. Optuženi Borislav Paravac obavljao je funkciju predsjednika opštine, a nakon rata bio je srpski član Predsjedništva BiH. Ostaje pitanje kako je mogao doći na tu funckiju i proći sve prethodne provjere. Odbrana optuženih tvrdi da je to dokaz da je bh. Tužilaštvo na brzinu napisalo optužnicu. 

Predratni kontraobavještajac Redžo Delić negirao je da su se Muslimani vojno organizovali u Ševarlijama, odbrana optuženih tvrdila je suprotno. Ipak, priznao je da su naoružani Muslimani iz Tešnja upali u Ševalrije, zarobili jednog Srbina što je bio okidač za napad.

Delić je potvrdio da su ga nekadašnje kolege Srbi izvukli iz zarobljeništva. Nikoga od optuženih nije doveo u direktnu vezu sa sukobima u Ševarlijama. Јedino je spomenuo ime Milana Savića, čiji je advokat ukazao na kontradiktornu činjenicu da ga nije pominjao u iskazima 1992, 2000. i 2007. godine.

Optuženim i njihovim advokatima poznato je da će se gradonačelnik Doboja Obren Petrović pojaviti kao svjedok Tužilaštva BiH. Kažu da se raduju što će imati priliku da mu postave pitanja i o njegovoj ulozi u ratu.

U iskazu istražiteljima bh. Tužilaštva, Petrović je svoje saradnike i nekadašnje prve ljude SDS-a optužio za nasilno preuzimanje vlasti, protjerivanje Muslimana i Hrvata iz Doboja, te prećutno odobravanje ratnih zločina. Svjedočenje nije negirao, ali je optužio medije da traže njegovu glavu.

Kompromitujući iskaz borci iz Doboja tumače kao pokušaj Obrena Petrovića da sačuva sebe, a SDS odbija da se izjasni Petrovićevom iskazu.