latinica  ћирилица
26/04/2016 |  18:13 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Stari opšti kolektivni ugovor važi do kraja maja (VIDEO)

Novi kolektivni ugovor, identičan dosadašnjem, trebalo bi da bude potpisan u četvrtak, ali na rok od mjesec dana, zaključeno je nakon vanredne sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske.
Ekonomsko-socijalni savjet Srpske - Foto: SRNA
Ekonomsko-socijalni savjet SrpskeFoto: SRNA

Socijalni partneri saglasili su se da produže važenje postojećeg Opšteg kolektivnog ugovora do 31. maja, kako bi u narednih mjesec dana postigli dogovor oko ključnog dokumenta za sve radnike u Srpskoj. Ni danas nakon sastanka zapravo ne znamo čija je odgovornost zašto dogovor, iako su imali tri mjeseca, još nije postignut, s obzirom na to da Sindikat optužuje poslodavce, a poslodavci Sindikat. U svakom slučaju, svi su saglasni oko jednog – dogovor o novom Opštem kolektivnom ugovoru mora biti postignut. 

Vlada, Sindikat, poslodavci - nakon 90 dana konačno prvi dogovor. Novi Opšti kolektivni ugovor nije donesen, ali je na zahtjev Sindikata i poslodavaca postojeći produžen, na narednih mjesec dana.

- Ukoliko postoji dobra volja socijalnih partnera da se donese novi Opšti kolektivni ugovor koji će biti u interesu radnika u  Srpskoj, ali ne na štetu druga dva socijalna partnera, onda će to biti riješeno pitanje  - kaže Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Za predstavnike Sindikata novih mjesec dana kratak je prelazni period. Na pitanje zašto 90 dana nije bilo dovoljno za dogovor o ključnom dokumentu za radnike u Srpskoj, socijalni partneri nemaju jasan odgovor, pa odgovornost prebacuju jedni na druge.

Prema riječima Dragutina Škrebića, iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ovo je dobra volja Unije da se prevaziđe postojeća pravna praznina, iako su, kako kaže, pozvali sve poslodavce da poštuju važeći Opšti kolektivni ugovor dok se ne donese novi.

Mišićeva je naglasila da je Savez sindikata bio spreman da danas potpiše novi opšti kolektivni ugovor, dok su  predstavnici druga dva socijalna partnera tražili dodatno vrijeme.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović izrazio je zahvalnost socijalnim partnerima koji su pokazali visok nivo odgovornosti i svijesti kada je u pitanju ovako značajno pitanje koje određuje sudbinu i egzistenciju radnika. Јedno je jasno, kako ističe, novi Opšti kolektivni ugovor mora biti postignut.

Osim za neuspjeh pregovora, socijalni partneri optužuju jedni druge i za pravni vakuum koji je nastao od 20. do 28. aprila. Iako su svi pozvali poslodavce da nastave poštovati Opšti kolektivni ugovor po starom Zakonu o radu, niko nema odgovor kakve će posljedice snositi oni koji su se o taj prijedlog oglušili.