latinica  ћирилица
26/04/2016 |  18:56 | Autor: SRNA

Ombudsmani BiH: Sistemska kršenja ljudskih prava građana

Ombudsmani BiH upoznali su danas članove Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH da su dostavili godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti ove institucije u kojem su konstatovana sistemska kršenja ljudskih prava građana BiH koja, kako je rečeno, traže i sistemsko reagovanje institucija, a posebno dodatni angažman ombudsmana BiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da su ombudsmani BiH Јasminka DŽumhur, Nives Јukić i Ljubinko Mitrović, ukazujući na probleme nedostatka finansijskih sredstava, kao i adekvatnog prostora za rad, iznijeli i primjedbe na Prijedlog zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, koji je ušao u parlamentarnu proceduru.

Članovi Kolegijuma Mladen Bosić, Šefik DŽaferović i Borjana Krišto iskazali su punu podršku radu institucije Ombudsmana BiH, te upozorili da neće dozvoliti bilo kakvo narušavanje nezavisnosti te institucije i njenog mjesta u društvu.

Oni su pozvali ombudsmane BiH da sa Parlamentarnom skupštinom BiH, kao najvišom zakonodavnom institucijom u BiH, tijesno sarađuju s ciljem jačanja institucije Ombudsmana, boljeg provođenja preporuka te institucije i snažnije zaštite ljudskih prava svih građana BiH.