latinica  ћирилица
26/04/2016 |  19:25 ⇒ 21:46 | Autor: SRNA

Suđenje Mladiću- Radovanovićeva osporavala nalaze Tužilaštva

Vještak za demografiju Svetlana Radovanović, koju je odbrana Ratka Mladića ponovo izvela pred sudije Haškog tribunala, osporavala je u svom iskazu nalaze eksperta za demografiju Tužilaštva Eve Tabo o tijelima koja su ekshumirana iz masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora.
 - Foto: B92
Foto: B92

Radovanovićeva je tvrdila da je Tabo, iako je i sama naglasila da to nije posao demografa, navodila uzrok smrti žrtava iz Tomašice, uprkos tome što su se neki stručnjaci ogradili da taj uzrok ne mogu tačno da utvrde.

Tabo je, kako je istakla Radovanovićeva, u svom nalazu morala da ostavi mogućnost da su neke od žrtava stradale u borbi, a ne da su sve umrle nasilnom smrću.

"Ovako se insinuira da su sve smrti nastale egzekucijom ili etničkim čišćenjem", naglasila je Radovanovićeva, dodavši da ni ekspert Tužilaštva za sudsku medicinu DŽon Klark nije isključio mogućnost da su neke od žrtava iz Tomašice stradale u borbi.

Prema njenim riječima, Tabo je na kraju ekspertize neprimjereno zaključila da su žrtve iz Tomašice nastradale pod brutalnim okolnostima i tokom kampanje etničkog čišćenja, a da prethodno to nijednom nije spomenula u svom izvještaju.

Radovanovićeva je iznijela i zamjerke na demografske metode kojima je Tabo potvrđivala identitet žrtava iz Tomašice, tako što je upoređivala njihova imena sa spiskovima nestalih iz prijedorskog kraja koje su načinile sarajevske vlasti i međunarodne organizacije.

Ona će nastaviti da svjedoči u četvrtak, 28. aprila.