latinica  ћирилица
27/04/2016 |  07:51 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Predstavnički dom usvojio Prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva - poslanici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.
Predstavnički dom - Foto: Screenshot
Predstavnički domFoto: Screenshot

20.20 - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je, na prijedlog Kolegijuma doma, zaključak da bude formirana interresorna radna grupa čiji je zadatak da pronađe način drugačijeg izbora troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

U prijedlogu je navedeno da bi interresorna radna grupa trebalo da, u skladu sa Ustavom BiH, utvrdi šta je sve potrebno promijeniti u ustavnopravnom sistemu BiH kako bi bio predviđen drugačiji način izbora troje sudija Ustavnog suda BiH koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH.

U interresornoj radnoj grupi bili bi članovi oba doma Parlamentarne skupštine BiH i sudije Ustavnog suda BiH.

Ovo je predloženo nakon što nije usvojeno drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisija na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači bili poslanici iz klubova SNSD-a i SDS-a, čime su iscrpljene sve mogućnosti da on ostane u daljoj parlamentarnoj proceduri. Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH bilo je predviđeno da strane sudije u ovom sudu ustupe mjesta domaćim.

Nisu usvojeni prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje su predložili SDA i SBB BiH, SDP i DF, te HDZ BiH, a koji se tiču izbora u Mostaru.

Ovi zakoni su danas razmatrani po hitnom postupku.

Prihvaćeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma, čime je zakon odbijen.

Ovim zakonom je predlagano da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog pola koji se na cijeloj listi raspoređuju naizmjenično.

Irena Hadžiabdić imenovana je za člana Centralne izborne komisije BiH iz reda ostalih.

Ranije danas, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači bili članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva, poslanici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH, čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma, a koji se tiče zastupljenosti polova u Savjetu ministara BiH.

Usvojeni su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić zakazao je nastavak sjednice za 11. maj, na kojoj će biti razmatrane ostale tačke dnevnog reda.

19.30 - Poslanici Predstavničkog doma parlamenta BiH su, u okviru rasprave o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači poslanici SNSD-a i SDS-a, najviše diskutovali o prijedlogu Kolegijuma ovog doma da bude formirana interresorna radna grupa čiji je zadatak da pronađe način drugačijeg izbora troje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

U prijedlogu Kolegijuma navodi se da interresorna radna grupa treba da, u skladu sa Ustavom BiH, utvrdi šta je sve potrebno promijeniti u ustavnopravnom sistemu BiH da bi bio predviđen drugačiji način izbora troje sudija Ustavnog suda BiH koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, uz konsultacije sa Predsjedništvom BiH.

U interresornoj radnoj grupi bili bi članovi oba doma Parlamentarne skupštine BiH i sudije Ustavnog suda BiH.

Ovo je predloženo nakon što je Ustavnopravna komisija dala drugo negativno mišljenje na ovaj zakonski prijedlog, čime su iscrpljene sve mogućnosti da on ostane u daljoj parlamentarnoj proceduri.

Ovakav prijedlog Kolegijuma Predstavničkog doma, koji je potpisao i Šefik DŽaferović iz SDA, izazvao je raspravu između DŽaferovića i poslanika SDP-a Denisa Bećirovića koji mu je zamjerio na tome.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da se iza prijedloga Kolegijuma o formiranju interresorne radne grupe kriju veoma opasne stvari i da se takvim namjerama može oduprijeti "ako se u Banjaluci definiše zajednički stav".

"Nisam siguran da je ovaj zaključak pravi put. SNSD neće podržati ovaj zaključak. Ovdje nije bila riječ samo o načinu izbora sudija nego i donošenja odluka", istakao je Košarac.

Njegova stranačka koleginica Dušanka Majkić smatra da je cilj formiranja interresorne radne grupe da se ne uradi ništa i da se "nikad ništa neće ni dogoditi". "Mnogo je korektnije da je rečeno da sada ne postoji politički stav da se to provede", istakla je Majkićeva.

Ona je navela da ni predstavnicima srpskog, ali ni hrvatskog naroda ni na koji način ne odgovara da ostane stanje kakvo jeste.

"Zar je moguće da se i nakon 20 godina dozvoli da strane sudije preglasavaju domaće", upitala je Majkićeva i izrazila iznenađenje da SDS nije sa drugim predlagačem zakona o Ustavnom sudu BiH - SNSD-om razgovarao o nastavku djelovanja o ovom pitanju.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić iz SDS-a kaže da ne vidi drugi put osim otvaranja pomenutog pitanja na ovakav način. "Mi predlažemo da se otvori razgovor da bi došli do rješenja prihvatljivog za sve", istakao je Bosić.

On je ponovio da je Ustavni sud BiH vrlo često izvor političkih zloupotreba, da ne donosi legalne odluke i da se često miješa u nešto što nije u njegovoj nadležnosti.

Poslije rasprave o ovoj tački, Bosić je dao pauzu nakon koje će poslanici glasati o do sada iscrpljenim tačkama dnevnog reda, dok je rasprava i izjašavanje o ostalim odgođeno za 11. maj.

17.00 - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i uputio ga Domu naroda na usvajanje.

Dom naroda usvojio je po hitnoj proceduri ovaj prijedlog.

Izmjenama i dopunama ovog zakona usvojena su 32 amandmana Interresorne radne grupe, od kojih je većina tehničke prirode.

Јednom od usaglašenih izmjena Izbornog zakona predviđa se podizanje cenzusa na stranačkoj listi za osvajanje mandata na opštinskim izborima na 10 odsto, a na opštim na 20 odsto.

Usaglašen je i amandman kojim se zadržava obaveza da na kandidatskim listama bude 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola, ali se uvodi obaveza da među prva tri imena na listi jedno mora biti iz reda manje zastupljenog pola.

Centralna izborna komisija BiH najavila je da će 4. maja raspisati ovogodišnje lokalne izbore i do tada je potrebno da parlament BiH usvoji izmjene izbornog zakondavstva da bi one mogle biti primijenjene na izborima 2. oktobra.

Poslanici su danas raspravljali i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma, a kojim se predlaže da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog pola koji se na cijeloj listi raspoređuju naizmjenično.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala je negativno mišljenje na prijedlog zakona.

15.16 - Rasprava o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH u vezi sa izborima u Mostaru koje su predložili SDP i DF, HDZ BiH te SDA i SBB otkrila je brojna neslaganja u stavovima političkih stranaka, prvenstveno iz Federacije BiH, o ovom, ali i nekim drugim pitanjima.

Poslanici su za svaki od predloženih zakona prihvatili da se razmatraju po hitnoj proceduri, nakon čega su obavili i raspravu o predloženim rješenjima.

Za raspravu o prijedlogu SDP-a i DF-a nije bilo zainteresovanih, a prijedlog HDZ-a BiH, odnosno stranaka okupljenih u HNS-u, predstavila je Borjana Krišto navodeći da on ima ustavni osnov i da je usklađen sa odlukama Ustavnog suda BiH.

Prema njenim riječima, predloženi zakon najbolje izjednačava vrijednost glasa u izbornim jedinicama i može biti osnov za traženje rješenja kako bi se izbori u Mostaru održali kao i u svim drugim gradovima.

Zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Lazar Prodanović ponovo je izrazio žaljenje što se o prijedlozima zakonskih rješenja za Mostar razgovara po hitnoj proceduri.

"Naš je cilj da dođemo u situaciju da se obezbijedi stvarna zastupljenost konstitutivnih naroda u gradskim vlastima Mostara", naglasio je Prodanović i dodao da će SNSD insistirati da u zakonu bude sadržani stavovi Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević istakla je da je pitanje Mostara pitanje svih u BiH.

"SNSD i SDS jedinstveno zastupaju stavove Koordinacije Srba, tako da dogovor nije moguć bez nas ovđe", naglasila je Pandurevićeva.

11.04 - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić osporila je stavljanje na dnevni red današnje sjednice zahtjeva za razmatranje po hitnoj proceduri tri prijedloga za izmjene Izbornog zakona.  "Nikada do sada u parlamentarnoj praksi se nije desilo da imamo tri zakona na istu materiju", rekla je Majkićeva u raspravi o predloženom dnevnom redu, ističući da je riječ o složenim zakonima koji zbog toga ne mogu biti razmatarni po hitnom postupku.

Kritike zbog uvrštavanja na dnevni red tri zakona o izborima u Mostaru uputio je i Nikola Špirić, takođe poslanik SNSD-a, koji je ocijenio da predložena rješenja ne nude zajedničku viziju, niti nagovještavaju mogućnost da se postigne dogovor o ovom važnom pitanju.

Prema njegovim riječima, Kolegijum Predstavničkog doma trebalo je da uzme pauzu od dan-dva i pokuša dogovoriti zajednički prijedlog.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac rekao je da nema spora o tome da je pitanje Mostara potrebno riješiti, ali to treba uraditi tako da budu zadovoljeni interesi svih.

On je apelovao na predlagače da povuku svoje prijedloge, te da se o Mostaru raspravlja zajedno sa prijedlogom SNSD-a i SDS-a u kojem će biti sadržani zahtjevi Koordinacije Srba iz Mostara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić podsjetio je da 4. maja Centralna izborna komisija /CIK/ BiH treba da raspiše lokalne izbore i dodao da je Kolegijum dao prijedlog dnevnog reda u skladu sa poslovnikom.

10.36 - U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem su dnevnom redu prijedlozi izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Zakona o finansiranju političkih stranaka koje je utvrdila Interresorna radna grupa, te zahtjevi za razmatranje po hitnoj proceduri tri prijedloga za rješavanje pitanja izbora u Mostaru. Svoja rješenja za Mostar ponudili su HDZ BiH, SDP i DF, te SDA i SBB.

Centralna izborna komisija BiH najavila je da će 4. maja raspisati ovogodišnje lokalne izbore i do tada je potrebno da parlament BiH usvoji izmjene izbornog zakondavstva kako bi one mogle biti primijenjene na izborima 2. oktobra.

Pred poslanicima će se naći i drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izimjeni Krivičnog zakona BiH koji su u parlamentarnu proceduru uputili klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a.

Inicijativa za zakonsko regulisanje rada Ustavnog suda BiH i isključivanje stranaca iz njegovog sastava uslijedila je iz Republike Srpske nakon što je Ustavni sud BiH u novembru prošle godine, na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. januara, kada je i pravoslavni praznik Sveti Stefan.

10.15 - Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je uoči sjednice da će ova stranka oštro odgovoriti na negativan i ignorantski odnos koji su stranke sa bošnjačkim i hrvatskim predznakom pokazale prema prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH.

Prethodno, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović izjavio je da bi trebalo da bude održan sastanak predsjednika političkih partija iz Republike Srpske, da bi se pronašao zajednički stav o ovom problemu.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević najavila je da će ova stranka predložiti zaključak u vezi sa Ustavnim sudom BiH.

Izvor: RTRS/Srna