latinica  ћирилица
27/04/2016 |  07:53 ⇒ 18:58 | Autor: SRNA

Dom naroda usvojio izmjene Izbornog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona koji je pripremila Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva.
Dom naroda - Foto: RTRS
Dom narodaFoto: RTRS

Tokom sjednice, nije bilo zainteresovanih delegata za raspravu, a prilikom glasanja 11 delegata je bilo za, a uzdržanih i protiv po jedan.

Izmjenama i dopunama zakona usvojena su 32 amandmana Interresorne radne grupe, od kojih je većina tehničke prirode.

Јednom od usaglašenih izmjena Izbornog zakona predviđeno je podizanje cenzusa na stranačkoj listi za osvajanje mandata na opštinskim izborima na 10 odsto, a na opštim izborima na 20 odsto.

Usaglašen je i amandman kojim je zadržana obaveza da na kandidatskim listama bude 40 odsto kandidata manje zastupljenog pola, kao i da bude zadržan postojeći redoslijed manje zastupljenog pola na kandidatskim listama.

Centralna izborna komisija BiH najavila je da će 4. maja raspisati ovogodišnje lokalne izbore i da je do tada potrebno da parlament BiH usvoji izmjene izbornog zakonodavstva kako bi mogle da budu primijenjene na izborima 2. oktobra.

Danas su poslanici Predstavničkog doma raspravljali i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH čiji je predlagač Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma, a kojim je predloženo da svaka kandidatska lista ima jednak broj kandidata muškog i ženskog pola koji bi na cijeloj listi bili raspoređeni naizmjenično.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala je negativno mišljenje na prijedlog ovog zakona.

15.00 - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas usvojio Plan rada za ovu godinu i izvještaj o radu za 2015. godinu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH. Predsjedavajući Doma Ognjen Tadić postavio je pitanje nezavisnosti ovog tijela.

"Nije utvrđena odgovornost direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima. Takođe, nakon konkursa za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, ovo tijelo nema povjerenje stranaka Saveza za promjene", rekao je Tadić.

Izvještaj o radu Nezavisnog odbora dobio je i negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost.

Predsjednik Nezavisnog odbora Žiko Krunić odbacio je optužbe o neradu Nezavisnog odbora, kao potpuno neosnovane.

Dom naroda dao je saglasnost za ratifikciju Protokola o prekograničnom nadzoru između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore.

Sjednica je okončana nakon što je iscrpljen dnevni red.

Predsjedavajući Doma Ognjen Tadić najavio je mogućnost održavanja danas hitne sjednice Doma naroda na kojoj bi bile razmatrane izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

14.05 - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Izvještaj o radu Interresorne Radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

Bošnjački delegat Halid Genjac podsjetio je da je riječ o 36 amandmana na Izborni zakon, koji rješavaju tehnička, ali ne i krupna politička pitanja, navodeći da su razmatrani i prijedlozi nevladinih organizacija.

Hrvatski delegat Martin Raguž rekao je da nisu ostvareni osnovni ciljevi, kao što je odluka Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

"Ne dijele svi tu istu odgovornost, a parlament je ovđe kao protočni bojler za prolaz zakona", smatra Raguž.

Srpski delegat Dragutin Rodić rekao je da nema političke volje za krucijalna pitanja za dalje unaprijeđenje demokratskih procesa.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić rekao je da "širi kontekst" nije dao mogućnost Radnoj grupi za raspravu o pitanju grada Mostara i odluci "Sejdić-Finci".

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak rekao je da je najveći problem to što nije razgovarano o izborima u Mostaru, navodeći da treba iskoristiti ostatak mandata Radne grupe.

Dom naroda usvojio je Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije za povratak u BiH, sa zaključcima parlamentarne komisije.

Raguž je podsjetio da je tokom rata 2.200.000 lica raseljeno.

"Јedan veliki posao je urađen, veliki dio posla je ostao, jer još proces povratka nije okončan", rekao je Raguž.

13.00 - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH.

Ovim zakonskim prijedlogom uvodi se i definiše pojam "kandidati na obuci" kao kategorija lica na službi u Oružanim snagama BiH, te fleksibilnije uređuje procedura izbora i imenovanja oficira na formacijsko mjesto komandanta puka i preciznije propisuju uslovi za unapređenje i penzionisanje.

Predloženim odredbama pomjera se starosna granica za penzionisanje oficira sa 55 na 57 godina i podoficira sa 50 na 55 godina, uz obrazloženje da je dosadašnja praksa pokazala da je veliki broj oficira sa iskustvom potrebnim Oružanim snagama BiH morao da napusti službu zbog tog zakonskog ograničenja.

Dužina trajanja službe za profesionalne vojnike, angažovane na poslovima deminiranja, produžava se za tri godine, odnosno do 38. godine.

Usvajanjem izmjena zakona, prijem lica u Oružanim snagama BiH bio bi odgođen u narednih pet godina, što bi u periodu od 2016. do 2020. godine smanjilo troškove Oružanih snaga za 3.470.960 KM.

Bez parlamentarne rasprave usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH, u drugom čitanju, koji predviđa uvođenje Ordena srebrnog grba BiH sa mačevima za ispoljenu izuzetnu hrabrost i požrtvovanje vojnih lica u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama.

U prvom čitanju delegati su razmotrili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, sa negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Predlagač zakona Mario Karamatić pozvao je da se zakon vrati komisiji, što je i učinjeno te će se ovaj zakon ponovo naći pred Ustavnopravnom komisijom.

Zakon reguliše dozvolu za uzgoj životinja u svrhu prodaje krzna.

Podržani su prinicipi prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, Zakona o zabrani diskriminacije, dok za Zakon o parničnom postupku pred Sudom BiH, nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

12.30 - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH počeo je sjednicu na kojoj bi trebalo da razmatra u drugom čitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH.

Na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH, u drugom čitanju, koji predviđa uvođenje Ordena srebrnog grba BiH sa mačevima za ispoljenu izuzetnu hrabrost i požrtvovanje vojnih lica u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama.

U prvom čitanju delegati bi trebalo da razmotre Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku, Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u drumskom prevozu, te Zakona o zabrani diskriminacije.

Pred delegatima bi trebalo da se nađu i izvještaji za prošlu godinu više radnih tijela koja za svoj rad odgovaraju parlamentu BiH.

Postoji mogućnost da u dnevni red budu uvršteni prijedlozi zakona za izmjenu izbornog zakonodavstva koje je utvrdila Interresorna radna grupa.