latinica  ћирилица
27/04/2016 |  08:44 ⇒ 11:36 | Autor: RTS

Australijske podmornice između SAD i Kine

Odluka vlade u Kanberi da ogromni posao obnove domaće flote podmornica, vrijedan blizu 40 milijardi američkih dolara, dodijeli francuskom a ne japanskom koncernu imaće veliki uticaj na političke, ekonomske i vojne odnose u Azijsko-pacifičkom regionu.
Australijska podmornica (Foto: globalmilitaryreview) -
Australijska podmornica (Foto: globalmilitaryreview)

Australijska vlada saopštila je odluku da veliki posao obnove domaće flote podmornica, vrijedan 50 milijardi australijskih, odnosno 39 milijardi američkih dolara, dodijeli francuskom koncernu DCNS.

Po planu koji su predstavili Francuzi, izgradnja 12 specijalno prilagođenih podmornica klase "Barakuda" trebalo bi da se obavi u australijskim brodogradilištima i obezbijedi otvaranje oko 2.800 novih radnih mjesta.

Novi aparati trebalo bi da uđu u upotrebu početkom četvrte decenije ovog vijeka.

Pored francuskog proizvođača, na tenderu su učestvovale njemački "Tisen-Krup AG", koji ima višedecenijsku tradiciju u proizvodnji podvodnih oružanih platformi, i japanski koncern fabrika teške mašinske industrije "Micubiši hevi" i "Kavasaki hevi", koje posjeduju vrhunsku tehnologiju za izradu podmornica, koja u nekim važnim elementima, poput ublažavanja oscilacija i apsorpcije zvuka nadmašuje i američku.

Australijski premijer Malkolm Turnbul obrazložio je odluke vlade izjavom da je francuska ponuda prihvaćena jer podrazumijeva da će "australijski radnici graditi australijske podmornice od australijskog čelika".

Potez australijske vlade pod lupom diplomata i analitičara

Mada je vlada u Kanberi od samog početka jasno stavila na znanje učesnicima tendera da je za nju prioritet upošljavanje domaćih proizvodnih kapaciteta i radnika, ishod tendera ipak izaziva iznenađenje u Azijsko-pacifičkom regionu, jer postavlja nekoliko bitnih pitanja u vezi sa geopolitičkim odnosima u tom ekonomsko-politički izuzetno važnom regionu sveta, koji je već decenijama zamajac svetskog ekonomskog rasta.

Najveće od tih pitanja je u kojoj mjeri je Australija posvećena produbljivanju specijalnih partnerskih odnosa i, naročito, vojnih veza sa Јapanom, sa kojim bi, u sklopu američke strategije opkoljavanja Kine, trebala da tehnološki i taktički blisko sarađuje u nastojanju da uspori ili onemogući prodor kineske mornarice i drugih vojnih efektiva u južni Pacifik.