latinica  ћирилица
27/04/2016 |  09:07 ⇒ 20:45 | Autor: novosti.rs

LŠ: Atletiko čeka osvetu Bajernu 42 godine

Madriđani dočekuju Bajern u prvom meču polufinala i dobro pamte finale 1974. sa Bavarcima, kada su ostali bez evropske titule.
Fudbaleri Atletiko Madrida - Foto: ilustracija
Fudbaleri Atletiko MadridaFoto: ilustracija

Prošle su 42 godine otkako su Atletiko i Bajern odigrali jedno od najdramatičnijih finala tadašnjeg Kupa šampiona, a Madriđani su konačno dobili šansu da se osvete Bavarcima za taj poraz. Klub sa "Visente Kalderona" će se u večerašnjem (20.45) prvom meču polufinala Lige šampiona sastati sa minhenskim velikanom nakon više od četiri decenije čekanja, i to pred domaćim navijačima, željnim revanša.

U okršaju za pehar, 15. maja 1974. na "Hejselu", Madriđani su poveli golom u finišu drugog produžetka u 114. minutu, ali Nijemci kao Nijemci, nisu se predali, i u poslednjim sekundama su izjednačili pogotkom Hansa Georga Švarcenbeka (1:1). Prema tadašnjim propozicijama, nije bilo izvođenja dodatnih penala, već je odigran novi susret dva dana kasnije, kada je Bajern pregazio Atletiko (4:0).

- Pričali smo ovih dana u svlačionici o tim utakmicama i svima nam je želja da izbacimo Bajern i donekle utješimo te igrače koji su nesrećno ostali bez trofeja - rekao je Filipe Luis, lijevi bek Atletika. - Imamo priliku da uradimo nešto veliko, tako da ćemo u ovaj meč unijeti maksimum energije i borbenosti. Nedostajaće nam povređeni Dijego Godin, on je naš trener na terenu, ali ćemo probati zajedničkim snagama da nadomjestimo njegov izostanak.

U madridski tim se poslije meča pauze vraća suspendovani centarfor Fernando Tores, koji je prestrogo bio isključen u prvom duelu sa Barselonom u četvrtfinalu. S druge strane, Bajern će nastupiti bez povređenog Arjena Robena, kao i Holgera Badštubera, što je zanemarljivo u odnosu na izostanak fenomenalnog Holanđanina. Bavarci su, u svakom slučaju, svjesni da ih čeka rat sa "zvijerima" Dijega Simeonea.