latinica  ћирилица
27/04/2016 |  09:24 ⇒ 18:45 | Autor: SRNA

Mur: Hitno postići dogovor u Mostaru

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur očekuje da će lokalni izbori u Mostaru biti održani u oktobru, kao i u drugim sredinama u BiH, navodeći da je potrebno hitno postići dogovor o ovom pitanju.
DŽonatan Mur - Foto: Glas Srpske
DŽonatan MurFoto: Glas Srpske

"Krajnje je vrijeme za rješenje. Apsolutno je neprihvatljivo da su posljednji lokalni izbori u Mostaru održani 2008. godine. Građani Mostara ne smiju biti taoci okolnosti i očekujemo postizanje kompromisa između političkih stranaka i iznalaženje prihvatljivog rješenja kako bi izbori u Mostaru bili održani već u oktobru", rekao je Mur.

Mur je za "Večernji list", izdanje za BiH, napomenuo da mu je poznato da je postojala namjera da se pitanje Mostara rješava u paketu sa izborom članova Predsjedništva i delegata u Dom naroda, o čemu su razgovore vodili predstavnici HDZ-a BiH i SDA.

"Nažalost, svjedoci smo da je u procesu iznalaženja rješenja za ova vrlo važna pitanja došlo do određenog zastoja i pozivam one koji kažu da govore u ime Mostaraca da se što prije vrate za pregovarački sto, te iznađu rješenje koje će omogućiti održavanje izbora u Mostaru, kao i rješenja za druga važna pitanja", rekao je šef Misije OEBS-a u BiH.

On je naveo da je u opticaju nekoliko prijedloga za rješenje pitanja Mostara, ali da nijedno od ponuđenih rješenja nema dovoljnu podršku za njegovo provođenje.

"Na izvjestan način prijedlozi za Mostar su se polarizovali. Činjenica je da se u BiH nekada nepotrebno politizuje cijeli niz pitanja. Dodatna politizacija i polarizovanje prisutni su posebno u izbornim godinama, kada i političke stranke svjesno radikalizuju retoriku. Takav pristup sigurno ne doprinosi iznalaženju rješenja prihvatljivih za sve", ocijenio je Mur.

Kada je riječ o inicijativi za uspostavljanje više opština u okviru grada Mostara, Mur kaže da neki smatraju da je takvo rješenje neefikasno i skupo.

"S druge strane, svjedoci smo da u BiH postoji niz rješenja koja su, takođe, više ili manje efikasna i skupa, ali su kao takva, u određenom trenutku, bila jedino moguća i prihvatljiva", naveo je Mur i podsjetio na zaključke Savjeta za provođenje mira koji definišu Mostar kao jedinstven grad sa nižim jedinicama lokalne samouprave.