latinica  ћирилица
27/04/2016 |  10:15 ⇒ 10:40 | Autor: SRNA

Košarac: Podrška zakonskim prijedlozima uz uvažavanja interesa Srpske

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da će ova stranka oštro odgovoriti na negativan i ignorantski odnos koji su stranke sa bošnjačkim i hrvatskim predznakom pokazale prema prijedlozima zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

"Kako neko od nas može da očekuje da podržimo bilo koji prijedlog Izbornog zakona o Mostaru, ukoliko ne uvažava suštinske interese srpskog naroda i Republike Srpske. Nakon odbijanja ustavnog osnova i principa prijedloga zakona o Ustavnom sudu i izmjeni Krivičnog zakona BiH u Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma, mi iz SNSD-a spremni smo da razgovaramo isključivo o prijedlogu srpske zajednice u gradu Mostaru i da podržimo taj prijedlog", izjavio je Košarac uoči današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

On smatra da isto treba da učine i poslanici iz Kluba SDS-a, ali i dodao da je to stvar tog kluba i te stranke.

"SNSD će odbiti da podrži bilo koji zakonski prijedlog u parlamentu BiH sve dok predstavnici bošnjačkih i hrvatskih partija ne počnu da uvažavaju interese Republike Srpske. Ukoliko imaju imalo nacionalne odgovornosti, isto će postupiti i poslanici iz Kluba SDS-a", poručio je Košarac.

On je naglasio da institucije Republike Srpske treba da ponude hitan i jedinstven odgovor na činjenicu da u roku od 120 dana nisu usvojeni zakonski prijedlozi koji predstavljaju odgovor na odluku Ustavnog suda BiH koja se odnosi na 9. januar, Dan Republike Srpske.

"Aktuelne strane sudije u Ustavnom sudu BiH, koje su pod očiglednim uticajem bošnjačke politike i politike pojedinih zemalja koje ne misle dobro Republici Srpskoj, moraju biti odmah eliminisane. Na koji način će se to učiniti pitanje je nekih budućih dogovora i poteza srpskih političkih stranaka, ali ovakva situacija u Ustavnom sudu BiH je neodrživa", zaključio je Košarac.