latinica  ћирилица
27/04/2016 |  11:00 | Autor: SRNA

Tusk nema podršku za novi mandat?

Predsjedavajući poljskog Senata Stanislav Karčevski nedavno je Tuska nazvao "izdajnikom" tvrdeći da on snosi istu odgovornost za avionsku nesreću 2010. godine, u kojoj je poginuo poljski predsjednik Leh Kačinjski i još 96 zvaničnika, kao i ostali tadašnji predstavnici vlasti.
Donald Tusk  (Foto:heute.de) -
Donald Tusk (Foto:heute.de)

Donaldu Tusku uskoro ističe dvoipogodišnji mandat na čelu Evropskog savjeta, ali sve ukazuje na to da za novi mandat neće imati podršku poljske vlasti i naroda.

Tusk je oštar kritičar vladajuće partije Zakona i pravde zbog čega vladajuća struktura kalkuliše o tome da li je bolje da on ostane i dalje u Briselu ili da se vrati na domaću političku scenu.

Funkcija predsjednika Evropskog savjeta nije davno uspostavljena i Tusk je, poslije Hermana Van Rompeja, drugi po redu zvaničnik koji je obavlja.

U drugoj polovini godine EU će predsjedavati Malta i ta zemlja treba da objavi ko će biti nominovan za funkciju predsjednika Savjeta Evrope, a potom se izbor dobija kvalifikovanom većinom.

Uobičajeno je da kandidat prvo dobije podršku svoje matične države, ali u Tuskovom slučaju to je malo vjerovatno.

"Nemam podršku PiS-a i vjerovatno je neću ni imati. Mogu živjeti s tim saznanjem", rekao je nedavno Tusk.

Predsjedavajući poljskog Senata Stanislav Karčevski nedavno je Tuska nazvao "izdajnikom" tvrdeći da on snosi istu odgovornost za avionsku nesreću 2010. godine u kojoj je poginuo poljski predsjednik Leh Kačinjski i još 96 zvaničnika, kao i ostali tadašnji predstavnici vlasti.

Lider PiS-a Јaroslav Kačinjski optužio je Tuska da je htio da "ukloni" sjećanje na njegovog brata Leha i avionsku nesreću, ali da nije uspio u tome.

U slučaju da Vlada uskrati podršku Tusku, on će se vratiti u Varšavu 2017. godine, gdje bi mogao da ujedini podijeljenu opoziciju, koja je bila neefikasna u pokušajima da blokira PiS.

Ukoliko bi Tusk ostao na funkciji predsjednika Evropskog savjeta, u Briselu bi boravio do kraja 2019. godine, te bi se vratio u Poljsku neposredno prije održavanja predsjedničkih izbora u proljeće 2020. godine.

Tusk bi mogao biti potencijalni protivkandidat trenutnom šefu države iz redova PiS-a Andreju Dudi. Donald Tusk je bio na funkciji premijera osam godina, do 2014. godine.

Prema rezultatima anketa agencije "Adrijana", oko 51 odsto Poljaka željelo bi da vlasti podrže kandidaturu Tuska za drugi mandat, a 33 odsto je protiv.

Tusk je imao određenih nesuglasica i u odnosima sa Njemačkom jer je održavao oštriji stav prema azilantima od njemačkog kancelara Angele Merkel.

Do 2017. godine, sa funkcije predsjednika Evropskog parlamenta otići će i Socijalista Martin Šulc, što znači da će sve višerangirane pozicije u EU ostati u rukama Evropske narodne partije /EPP/ kojoj pripadaju Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker.

U normalnim okolnostima, to bi značilo da će neko iz redova socijalista dobiti Tuskovu poziciju, ali EU bi vjerovatno željela da on ostane predsjednik Evropskog savjeta u vrijeme kada se suočava sa više kriza.

Јedna od potencijalnih kriza je i regulativa EU o zakonskoj proceduri koju je EU u januaru pokrenula protiv Poljske zbog zabrinutosti da nove vlasti krše demokratske norme evropskog bloka.

Ta procedura neće biti završena tako što će Poljska ostati bez prava glasa u Evropskom savjetu, mada je Mađarska najavila da će to blokirati.

Međutim, postoji mogućnost da će evropska elita htjeti da, suprotno poljskom PiS-u, Tuska ostavi na funkciji predsjednika Evropskog savjeta i u drugom mandatu, što bi značilo da će on tu dužnost obavljati "u inat" vladajućoj strukturi u Poljskoj.