latinica  ћирилица
27/04/2016 |  11:19 ⇒ 11:30 | Autor: RTRS

Svjetska banka od BiH očekuje sveukupnu reformu zdravstva

Vođa tima Svjetske banke za projekte zdravstva jugoistočne Evrope Timoti Јonston rekao je da je angažovano više svjetskih stručnjaka kako bi reforme koje se odnose na Pravilnik o lijekovima bilo što kvalitetnije.
Timoti DŽonston - Foto: SRNA
Timoti DŽonstonFoto: SRNA

Zaključak međunarodnih stručnjaka bio je da je Pravilnik u velikoj mjeri u skladu s praksama Evropske unije i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, tako da je preporuka Svjetske banke bila da se ide s usvajanjem - kazao je DŽonston i dodao da savjet ministara BiH može unijeti neke dopune, ako želi.

Napomenuo je da je razlog zašto je usvajanje Pravilnika o lijekovima odabrano da se uključi kao uslov za program budžetske podrške je, ne samo to što će donijeti koristi stanovništvu nego zbog toga što će donijeti uštede i vladama.

lijekovi

DŽonston je također naglasio da je ova politika samo prvi korak u reformi farmaceutskog sektora, ali da postoje i druge reforme, od kojih su mnoge u nadležnosti entiteta.

- Te reforme će dalje pomoći unapređenju, raspoloživosti i pristupačnosti lijekova. A to bi uključivalo regulaciju maloprodajnih marži i načine kako bi se one mogle prilagoditi da se apoteke stimulišu da prodaju jeftinije lijekove, a ne skuplje - naveo je DŽonston.

Iako se radi tek o prvom koraku, DŽonston ističe da Svjetska banka smatra da je to bitan korak te stoga podstiču Savjet ministara BiH da usvoji ovu reformu.

- Svakako se nadamo da će se ona ostvariti, a od bh. vlasti smo dobili određena uvjeravanja da će obaviti dalje razgovore, nakon što budu revidirane procjene troškova - kazao je.

Svjetska banka, istakao je, vidi da, generalno, kao dio Reformske agende, u BiH postoji opredijeljenost za implementaciju reforme sveukupnog zdravstvenog sektora, a čemu će pružiti podršku, kako u smislu stručnih savjeta, tako i finansijsku podršku.

Stoga, zaključio je, na ovu „reformu lijekova“ Svjetska banka gleda takođe kao prvi korak u široj reformi zdravstvenog sektora, na čemu ima još dosta da se radi.