latinica  ћирилица
27/04/2016 |  11:29 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Putin: Borba protiv terorizma mijenja civilizaciju (VIDEO)

Globalna borba protiv terorizma je promijenila civilizaciju i svijet treba da uloži velike napore da bi ta borba bila efikasna, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik)

Putin je rekao da su zajednički napori cijelog svijeta neophodni za efikasnu borbu protiv međunarodnog terorizma.

"Pitanje borbe protiv međunarodnog terorizma, koji je poprimio neviđene razmjere, u stvari, predstavlja izazov za civilizaciju. Snažni napori cijelog svijeta su neophodni za efikasnu borbu protiv ove globalne prijetnje", izjavio je ruski predsjednik na petoj međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti u Moskvi, prenosi "Sputnjik".

Putin je rekao da je cilj Rusije da se stvori široki antiteroristički front na univerzalnim međunarodnim pravnim osnovama i pod pokroviteljstvom UN.

LAVROV: NESLUĆENE RAZMЈERE MEĐUNARODNIH TERORISTIČKIH AKTOVNOSTI

Aktivnosti međunarodnih terorističkih grupa dostigle su neslućene ramjere i usmjerene su protiv ljudske civilizacije, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Pitanje međunarodnog terorizma je s pravom stavljeno u centar pažnje jer su terorističke aktivnosti, koje su dostigle neviđene razmjere, uperene protiv ljudske civilizacije te osporavaju svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu", rekao je ruski šef diplomatije prilikom na petoj međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti u Moskvi.

Lavrov je istakao da borba protiv terorizma traži dosta vremena i resursa, prenosi "Sputnjik".

Ruski ministar spoljnih poslova je izjavio da Moskva smatra da upotreba terorista kao sredstva za oslobađanje od neželjenih političkih režima treba da se zaustavi.

"Trebalo bi se odlučno zaustaviti korišćenje terorističkih grupa kao sredstva u borbi sa opozicijom u novom regionalnom odnosu snaga ili da bi se riješilo nepoželjnih režima", naglasio je Lavrov.

Govoreći na otvaranju pete Međunarodne konferencije o bezbjednosti u Moskvi sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev je izjavio da se u ovom trenutku mnoge zemlje nalaze pod pritiskom spolja, zbog čega se stvaraju preduslovi za „obojene“ revolucije.