latinica  ћирилица
27/04/2016 |  15:02 ⇒ 17:13 | Autor: SRNA

Na suđenju Radončiću svjedočila glavna kantonalna tužiteljka

Saslušanjem glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Dalide Burzić i njenog zamjenika Aide Topalović, te policijskog službenika Himze Selimovića, danas je pred Sudom BiH nastavljeno suđenje predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa.
Radončić u sudnici sa advokatima - Foto: Screenshot
Radončić u sudnici sa advokatimaFoto: Screenshot

Na suđenju Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću, saslušane su Burzićeva i Topalovićeva u vezi sa formiranjem KTA predmeta u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na osnovu dopisa kojeg je uputio Dautbašić, koji je bivši sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH.

Glavni kantonalni tužilac Burzićeva je, tokom današnjeg svjedočenja, potvrdila da je 6. januara primila dopis kopije ovjerene notarske izjave i avionskih karata, te podneska bivšeg sekratera Ministarstva bezbjednosti BiH na osnovu kojeg je po službenoj družnosti formirala predmet KTA, kojeg je zbog osjetljivosti slučaja dala na dalje postupanje svom zamjeniku Aidi Topalović.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Burzićeva i Topalovićeva su pojasnile da predmeti pod oznakom KTA znače neodređeno krivično djelo i nepoznat počinilac, uz napomenu da je Tužilaštvo BiH 12. januara, nakon hapšenja Dautbašića i Šahmanove, preuzelo kompletan predmet.

Burzićeva je navela da se 7. januara kod novinarke Duške Јurišić u društvu policijskog službenika Selimovića raspitivala da li je bivši sekretar Ministarstva bezbjednosti BiH Bakir Dautbašić, s obzirom na prirodu posla kojim se bavi, dostupan da bude saslušan 14. januara kako je zakazano na osnovu KTA predmeta.

Ona je napomenula da dopis bivšeg sekratara Ministarstva bezbjednosti BiH nije imao karakter krivične prijave, te je zbog toga dat nalog da se u okviru KTA predmeta obave provjere, odnosno saslušanja.

Burzićeva je ukazala da postoje određene nelogičnosti u vezi sa datumima jer je dopis upućen 5. januara, a kopije nečitke ovjerene notarske izjave Dautbašića i Šahmanove da Azra Sarić za svjedočenje u korist Radončića pred sudom u Prištini u slučaju "Keljmendi" zauzvrat traži određene pogodnosti u smislu specijalizacije i stalnog zapošljavanja u Univerzitetski klinički centar Sarajevo datira od 22. decembra.

Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića, tokom saslušavanja nije želio dovoditi u pitanje iskaze svjedoka jer tvrdi da sve što je rečeno ide u korist optuženog.

Glavni kantonalni tužilac Dalida Burzić će na zahtjev odbrane Dautbašića i Šahmanove biti unakrsno ispitana i na narednom ročištu koje je zakazano za 4. maj.

Selimović je svjedočio da je 7. januara u društvu novinarke Duške Јurišić i glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Burzićeve registrovao njihov razgovor o tome da je Dautbašić "dostavio nekakvu krivičnu prijavu o ucjeni", te da im je savjetovao da, bez obzira o kome je riječ, postupaju striktno u skladu sa zakonom.

Na narednom ročištu 4. maja biće salušani i svjedoci Duška Јurišić, Sabahudin Žujo, Aziz Šukalo i Tarik Mašić.

Radončiću, Dautbašiću, te Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću sudi se zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Otužnica ih tereti da su prisiljavali Azru Sarić da u slučaju "Keljmendi" da lažni iskaz pred sudom u Prištini, kao i da ne svjedoči u istrazi koja se protiv Radončića vodi pred Tužilaštvom BiH.

Oni su optuženi i da su uticali na Zijada Hadžijahića, službenika Ambasade SAD, da vrši pritisak na Tužilaštvo BiH u predmetu koji se vodi protiv Radončića, za šta je njegova supruga nagrađena ambasadorskim mjestom u Sloveniji.