latinica  ћирилица
27/04/2016 |  15:12 ⇒ 15:37 | Autor: SRNA

Mraz izazvao štetu u voćnjacima i malinjacima

Zbog pojave mraza, u voćnjacima u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske oštećeni su plodovi kruške, šljive, jabuke i breskve, a na malinjacima u istočnom dijelu bilo je štete zbog lomljenja izdanaka usljed veće količine snijega.
Mraz - Foto: RTRS
MrazFoto: RTRS

U noći između 25. i 26. aprila došlo je do pojave mraza u voćnjacima u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, kao što je dan ranije najavio Republički hidrometeorološki zavod, a o tome izdalo upozorenje i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Najniža temperatura bila je na području Potkozarja, odnosno u opštinama Gradiška, te Kozarska Dubica, Prijedor i Banjaluka, gđe je period niske temperature - od minus tri do minus 4,5 stepena Celzijusova, na pojedinim mjestima trajao i do devet časova, od 22.00 do 7.00 časova, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U ovom području je najviše oštećenja konstatovano na plodovima kruške i šljive, te jabuke i breskve, prvenstveno zbog izuzetno dugog trajanja niske temperature, a šteta je zabilježena i na zasadima povrća na otvorenom.

Ministarstvo će stalno pratiti posljedice niske temperature i o tome obavještavati Vladu Republike Srpske i javnost.