latinica  ћирилица
27/04/2016 |  16:15 | Autor: SRNA

Glavni uzroci nesreća - brzina, alkohol i nevezivanje pojasa

Glavni uzroci saobraćajnih nesreća u Republici Srpskoj su neprilagođena brzina, alkohol i nevezivanje pojasa, konstatovao je danas republički Savjet za bezbjednost saobraćaja.
Udes - Foto: Screenshot/YouTube
UdesFoto: Screenshot/YouTube

Na sjednici Savjeta u Banjaluci istaknuto je da zbog toga u narednom periodu treba insistirati na rješavanju problematike, te identifikovati opasna mjesta na putevima i početi njihovu sanaciju.

Predsjedavajući Savjeta Јasmin Komić vjeruje da će nabavka novih radara posebno instaliranih na opasnim mjestima, odnosno na putevima gdje je veliki protok saobraćaja, doprinijeti smanjenju broja nezgoda na minimum, posebno kada je riječ o nesrećama u kojima stradaju lica.

Komić je rekao novinarima u Banjaluci da je Savjet razmatrao informaciju o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima u Srpskoj za prvo tromjesečje ove godine u kojem se dogodilo 1.967 saobraćajnih nesreća, što je za 70 ili za 3,7 odsto više nego u istom periodu lani.

Prema njegovim riječima, u ovim saobraćajnim nesrećama stradalo je 26 lica, odnosno devet lica manje nego u istom periodu prošle godine.

Komić je istakao da je Savjet predložio izradu naučnih projekata u kojima bi jasno bili definisani svi pokazatelji koji treba da ukažu kako da se poveća bezbjednost saobraćaja u Srpskoj.

On je naveo da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u prvom kvartalu ove godine bili neprilagođena brzina kretanja vozila - 27,9 odsto, dok su 24,3 odsto to bile određene radnje vozilom u saobraćaju.

- Najveći broj saobraćajnih nezgoda - 37,5 odsto dogodio se na magistralnom putu, a 34,9 odsto na ulicama u naselju - rekao je Komić, i dodao, da su prema starosnoj strukturi najugroženije opobe starije od 60 godina, a kada je riječ o stradalima, najviše su ugroženi vozači i pješaci.

Prema njegovim riječima, u prošloj godini je u Srpskoj bilo 345.000 registrovanih vozila, što je za 6.000 više nego u 2014. godini, te da je to pokazatelj o veoma visokoj gustini saobraćaja.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović najavio je da će predložiti Vladi zaključak da sredstva od kazni budu iskorištena za povećanje bezbjednosti saobraćaja, te da vjeruje da će to dobiti podršku.

Smatra, da bi 40 odsto tih sredstava trebalo usmjeriti za opremanje policije najsavremenijim uređajima za kontrolu brzine, alkometrima, 30 odsto dati lokalnim zajednicama za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, a 30 odsto za provođenje Strategije za bezbjednost saobraćaja.