latinica  ћирилица
27/04/2016 |  16:23 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Terorizam - čudovište koje progoni Zapad rođeno u šumama BiH

Godinu dana od terorističog napada na policijsku stanicu u Zvorniku i nedjelju dana od posjete prvog čovjeka CIA Sarajevu, ima naznaka da pomalo čudan odnos Zapada prema terorističkoj prijetnji u BiH i iz BiH počinje da se mijenja.
Terorizam (ilustracija) -
Terorizam (ilustracija)

Korijeni ovakvog ambivalentnog odnosa zemalja EU i SAD prema BiH leže, naravno, u 1990-tim i dobro ilustruju kako države često postaju žrtve sopstvene propagande. Slikajući izrazito crno-bijelu sliku događaja na Balkanu, zapadni mediji su programirali javno mnjenje da vjeruje da je bilo koje sredstvo dopušteno kako bi se porazili Srbi, pa je tako bez problema promakla činjenica da je rat u BiH bio premijera internacionalnog džihada i foršpan za globalni terorizam u režiji islamističkih grupa i pojedinih država.

Države Zapada su se prepustile svojoj inerciji i nisu ni planirale da koriguju putanju sve dok eksplozije i rafali u Parizu, Briselu i drugim evropskim gradovima nisu aktivirale crveni alarm.

Onda su se evropske i američke obavještajne agencije dosjetile da je još 1992. Osama bin Laden dobio pasoš BiH i da je dobar dio najistaknutijih vođa terorističkih grupacija koje sada pale i žare zemaljskom kuglom zanat učio upravo ovdje. Oni su otišli na druga ratišta, a iza sebe su ostavili rasadnike svojih radikalnih ideologija u formi vehabijskih komuna, pojedinih vjerskih objekata u kojima se poziva na džihad, dobrovoljaca Islamske države i agenata-spavača koji čekaju komandu od koje niko u BiH neće biti pošteđen – ni Srbi, ni Hrvati ni Bošnjaci, čija verzija islama nije po volji finansijera džihada, ovog drugog najvećeg izvoznog artikla zemalja Zaliva.

Ipak, najveća opasnost od ekstremizma iz BiH prijeti stanovnicima zapadne Evrope, gdje se nalaze glavni ciljevi operacija, dok sama Bih služi kao lansirna rampa i komandni centar.

BiH je, u stvari, savršena za ovu namjenu:

Osim toga što ima veliki broj autohtonih muslimana od kojih je neke u uslovima opšte nemaštine relativno lako radikalizovati, ova zemlja je odlično pozicionirana, ima obilje oružja preostalog iz posljednjeg rata i novi regruti se fizički ne razlikuju od većine Evropljana, te ih je lako infiltrirati.

Nisu svi bili gluvi i slijepi na prijetnju od fundamentalizma i terorizma iz najzapadnije zemlje koja ima autohtono mulsimansko stanovništvo i nalazi se na par sati vožnje od Beča. Јoš 2003. godine je novinar londonskog "Spektejtora" Brendan O`Nil zaključio da je "bosanski rat naučio islamske teroriste kako da operišu u inostranstvu".

"Uprkos milionima riječi napisanih o Al Kaidi od napada na kule bliznakinje u Njujorku, jedan fenomen se uporno previđa – uloga rata u Bosni u transformaciji mudžahedina iz 1980-ih u islamske teroriste kakve imamo danas" – pisao je O`Nil.

"Hjuston kronikl" je 1996. izvještavao kako su vojnici NATO-a pronašli kamp za trening mudžahedina sa oružjem, satelitskim telefonom i direktnom vezom sa Iranom, kao i ingeniozno napravljenim bombama od dječijih igračaka. Tadašnji komandant NATO trupa u BiH admiral Lejton Smit je tada ijavio da "nema sumnje da se u ovoj zgradi obavlja obuka terorista i da je direktno povezana sa nekim ljudima iz Vlade BiH".

Međutim, dok je terorizam u zemljama Zapada postepeno ali sigurno postajao svakodnevna pojava, balkanske vehabijske komune, teroristički kampovi i povremeni napadi islamista, kao oni u Rajlovcu i Zvorniku, jedva su i i pominjani u svjetskim medijima, dok su prvu stranu zauzimale vijesti o terorističkim akcijama u velikim evropskim gradovima.

Da su na Zapadu konačno počeli da uviđaju ono što im je sve vrijeme bilo pod nosem, ukazuje nekoliko stvari:

U akciji Interpola od prije par nedjelja koja je uključila nekoliko zemalja iz regiona, zaplijenjene su znatne količine oružja i uhapšeno više lica. Najviše oružja, pogađate, bilo je iz BiH, a od prije se zna da oružje i eksploziv koji koriste teroristi u svojim akcijama dolazi upravo odavde.

Nedugo zatim, pravo iz Rijada u Sarajevo je naprasno doletio prvi čovjek CIA lično, DŽon Brenan. On se sastao sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma, federalnim i entitetskim šefovima policije i obećao veću podršku njihovim akcijama usmjerenim na borbu protiv terorizma, kao i bolju razmjenu informacija.

Baš kao u filmovima o Drakuli ili Frankenštajnu, hajka za monstrumom se obično završi u nekoj balkanskoj guduri.

Monstrum zvani islamistički terorizam je rođen u šumama oko Vozuće onog dana daleke 1992. kad je Osama bin Laden dobio pasoš BiH. Od tada pravi dar-mar po svijetu, a da li se obruč oko njega sužava ostaje nam još da vidimo.

Izvor: srpskaonline.net