latinica  ћирилица
27/04/2016 |  17:05 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Teslić: Sastanak o primjeni načela zabrane dvostrukog suđenja

Sudije i tužioci iz BiH saglasni su da je dosljedna primjena načela zabrane dvostrukog suđenja u procesuiranju predmeta ratnih zločina ključna za sprečavanje ozbiljnih kršenja ustavnih principa pravne sigurnosti i ravnopravnosti pred zakonom.
Teslić - Sastanak sudija i tužilaca - Foto: SRNA
Teslić - Sastanak sudija i tužilacaFoto: SRNA

Sastanak sudija i tužilaca održan je danas u Tesliću u organizaciji Misije OEBS-a s ciljem pokretanja debata o primjeni načela zabrane dvostrukog suđenja u predmetima ratnih zločina i o usklađivanju sudske prakse pred sudovima u BiH.

Bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava Ljiljana Mijović kaže da je suština načela zabrane dvostrukog suđenja zaštita pojedinca od suđenja ili kažnjavanja za djelo, odnosno djela, za koja je već osuđen, odnosno kažnjen.

Prema njenim riječima, načelo zabrane dvostrukog suđenja prihvaćeno je kao jedno od osnovnih u svim civilizovanim pravnim sistemima, kao i u pravnom sistemu BiH.

"Poštivanjem načela zabrane dvostrukog suđenja postiže se jačanje pravne sigurnosti i izvjesnosti kao i sprečavanje nekažnjivosti", napomenula je Mijovićeva, koja je profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci.

Vršilac dužnosti šefa Odjeljenja za ljudsku dimenziju pri Misiji OEBS-a u BiH Fermin Kordoba rekao je da je neusklađenost sudske prakse i nepostojanje mehanizama za njeno usklađivanje u predmetima ratnih zločina rezultiralo time da različiti sudovi usvajaju suprotstavljene stavove o istim pravnim pitanjima.

Na sastanku je učestvovalo više od 20 sudija Suda BiH, vrhovnih sudova Republike Srpske i Federacije BiH, okružnih i kantonalnih sudova, te Osnovnog i Apelacionog suda Brčko distrikta, uključujući rukovodioca Odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH i tužioce za ratne zločine iz Republike Srpske i FBiH, sapošteno je iz Misije OEBS-a.

Iz Misije OEBS-a u BiH ističu podršku pravosuđu BiH na svim nivoima, te napominju da je sastanak u Tesliću organizovan da bi se poboljšala usklađenost sudske prakse i dale smjernice pravnicima kako da djeluju u sličnim predmetima sa kojima se budu susretali u budućnosti.