latinica  ћирилица
27/04/2016 |  19:30 | Autor: SRNA

Košarac: Nadležni da ispitaju informacije o Mektićevoj diplomi

Šef Kluba poslanika SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac rekao je da bi bilo logično da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić traži postupanje nadležnih institucija kako bi se utvrdila istina u vezi sa informacijom da ministar bezbjednosti Dragan Mektić nije stekao zvanje diplomirani kriminalista na Pravnom fakultetu u Zagrebu kako je to objavljeno na zvaničnom sajtu Savjeta ministara.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Dragan Mektić nije anonimus nego osoba koja je u više mandata obavljala značajne funkcije u institucijama BiH. Da postoji svijest, i sam ministar bi tražio da nadležne institucije provjere navode, i tada bismo imali istinu. Ne znam zašto to nisu uradili ni Zvizdić ni Mektić. Nisam siguran da će to uraditi ni Tužilaštvo BiH i druge nadležne institucije - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je ocijenio da je nekorektno napadati novinare na način kako to radi Mektić, ali to najviše govori o njemu samom.

Srna je 11. aprila objavila vijest da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić diplomirao 19. decembra 1979. godine na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao zvanje upravni pravnik, a ne na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, kako je navedeno u njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu Savjeta ministara BiH.

- Dragan Mektić, rođen 24. decembra 1956, diplomirao je 19. decembra 1979. na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao naziv upravni pravnik. Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne izvodi niti je izvodio studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalist - rečeno je Srni u Sekretarijatu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon ove potvrde sa Pravnog fakulteta u Zagrebu, iz Ministarstva bezbjednosti BiH saopšteno je da je Novinska agencija Republike Srpske "SRNA" objavila, kako kažu, zlonamjernu, neistinitu i tendencioznu vijest.

Uz demanti informacije koja je u pisanoj formi iz Sekretarijata Pravnog fakulteta u Zagrebu proslijeđena Srni, iz Ministarstva bezbjednosti BiH je dostavljena kopija diplome izdate 1989. godine kojom se, kako se navodi, potvrđuje da je "Dragan Mektić stekao zvanje diplomiranog kriminaliste na studiju koji su zajednički organizovali i sproveli Pravni fakultet u Zagrebu i Viša škola za unutrašnje poslove u Zagrebu".

Na zvaničnom sajtu Savjeta ministara BiH objavljena je Mektićeva autorizovana biografija u kojoj se navodi da je on stekao obrazovanje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu - Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista, te Višoj upravnoj školi u Zagrebu i Srednjoj mašinskoj školi u Banjaluci.