latinica  ћирилица
27/04/2016 |  20:01 ⇒ 21:28 | Autor: SRNA

Tramp: Američka spoljna politika je besmislena

Јedan od mogućih kandidata Republikanske stranke za nominaciju na predsjedničkim izborima Donald Tramp rekao je da su američki postupci u Iraku i Siriji pomogli u stvaranju i jačanju Islamske države.

- SAD nisu učinile ništa da pomognu hrišćanima i mi treba da se stidimo zbog toga - rekao je Tramp u govoru u Vašingtonu.

On je dodao da je Amerika napravila Bliski istok "haotičnijim nego što je ikada bio".

- Moja politika zamijeniće nasumičnost svrhom, ideologiju strategijom, a haos mirom - rekao je Tramp, prenosi "Raša tudej".

Uz ocjenu da su SAD "spasile svijet od nacizma" četrdesetih godina prošlog vijeka i od komunizma tokom "Hladnog rata", Tramp je rekao da je američka spoljna politika "teško skrenula sa kursa" nakon 1990. godine i od tada je i postajala sve besmislenija.

- Logika je zamijenjena glupošću i arogancijom, a to je vodilo iz jedne spoljnopolitičke katastrofe u drugu, što je kulminiralo u opasnoj ideji da SAD mogu da preoblikuju zemlje Bliskog istoka u demokratije zapadnog stila - rekao je Tramp.

On je dodao da je to dovelo do tragičnog gubitka života i protraćenih više milijardi dolara.

Tramp je ranije otvoreno kritikovao američku invaziju na Irak 2003. godine, kao i rat bivšeg predsjednika Bila Klintona u Јugoslaviji 1999. godine, a koji je tada zdušno podržavala tadašnja prva dama SAD i njegov mogući rival na predsjedničkim izborima u novembru Hilari Klinton.

Vašington da obnovi prijateljske odnose sa Rusijom

Vašington treba da obnovi prijateljske odnose sa Rusijom i da traži zajednički jezik sa Moskvom, rekao je jedan od mogućih kandidata Republikanske stranke za nominaciju na predsjedničkim izborima Donald Tramp. Prema njegovim riječima, SAD, Rusija i Kina "ne moraju nužno da budu protivnici".

- Ublažavanje tenzija i poboljšanje odnosa sa Rusijom je apsolutno moguće. Ovaj užasni krug neprijateljstava mora se prekinuti i nadam se da će to biti uskoro - rekao je Tramp u govoru o svojoj spoljnoj politici.

On je rekao da u odnosima sa Rusijom treba tražiti zajedničko tlo zasnovano na zajedničkim interesima.

Tramp je najavio da će, ukoliko bude izabran za američkog predsjednika u novembru, zakazati samit NATO na kome će se analizirati strategije Alijanse.

- Zakazaću samit sa saveznicima u NATO i odvojen sastanak sa našim azijskim saveznicima. Na tim skupovima neće se samo razgovarati o finansijskim obavezama, već se analizirati mogućnost usvajanja novih strategija radi suočavanja sa zajedničkim izazovima - rekao je Tramp.