latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:18 | Autor: SRNA

Makedonija bilježi rast industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Makedoniji u martu je bila veća za 8,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
Industrijska proizvodnja (Foto: novilist.hr) -
Industrijska proizvodnja (Foto: novilist.hr)

Prema statističkim pokazateljima, makedonska ekonomija u prva tri mjeseca ove godine ostvarila rast od 10,7 odsto u odnosnu na isti period 2015. godine.

U sektoru rudarstva i vađenju kamena u martu je zabilježen pad proizvodnje od 7,5 odsto u odnosu na isti mjesec propšle godine, u sektoru snadbijevanja energijom, gasom i parom pad od 14,2 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 15,4 odsto.

Rast u prerađivačkoj industriji ostvaren je, zahvaljujući uvećanoj proizvodnji u prehrambenoj industriji, prizvodnji pića, odjeće, mašina i uređaja, električne opreme i motornih vozila, prikolica i poluprikolica.

Generator rasta, uprkos političkoj krizi u Makedoniji, su uvećane strane investicije.

Prema podacima Centra za ekonomske analize, strane investicije smještene u makedonskim tehnološko-industrijskim zonama u prošloj godini ostvarile su izvoz od 127 miliona evra, odnosno 27 odsto ukupnog izvoza Makedonije.

Najveći strani investitor u Makedoniji je britanska kompanija "DŽonson Meti", specijalizovana hemijska industrija za proizvodnju katalizatora, koja u izvozu na strana tržišta učestvuje sa više od 80 odsto.

Makedonska ekonomija je prošlu godinu završila sa rastom od 3,7 odsto.